Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας

Δεν κατάφερε τελικά να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη βουλή

pavlo seremeta-oukrania

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Παύλο Σερεμέτα, εκφράζοντας την απογοήτευσή του διότι δεν κατάφερε να προωθήσει τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Μετά από μήνες μαχών στις ανατολικές περιοχές της χώρας, που ξεκίνησαν από την ανατροπή μιας κυβέρνησης που μαστίζονταν από τη διαφθορά και την οικονομική κακοδιαχείριση, η ουκρανική οικονομία έχει καταγράψει βαθιά ύφεση, παρά την βοήθεια που έχει λάβει από το ΔΝΤ.

Ο Σερεμέτα είχε δεσμευτεί να πατάξει τη γραφειοκρατία και να εξαλείψει τις πρακτικές διαφθοράς που ουσιαστικά οδήγησαν στην χρεοκοπία της Ουκρανίας, ωστόσο δεν κατάφερε τελικά να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη βουλή.

Σε μήνυμά του στο Facebook έγραψε ότι δεν θέλει πλέον να «παλεύει ενάντια στο σύστημα του χθες».

Σημειώνεται ότι η παραίτηση του Σερεμέτα έρχεται μια ημέρα αφότου ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ταχύτητα και το βάθος των μεταρρυθμίσεων.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο, στο οποίο εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί πρώην υποστηρικτές του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχει καταφέρει να περάσει νομοθεσία για τη φορολόγηση και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μόνο όμως όταν ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ απείλησε να παραιτηθεί λόγω της αδράνειας του νομοθετικού σώματος.

Η παραίτηση του Σερεμέτα θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή.

By