Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παραλίγο σύγκρουση Airbus και ρωσικού βομβαρδιστικού

Το ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο πέρασε τόσο κοντά από το Airbus που τα μέλη του πληρώματος άκουσαν τον ήχο των ελίκων του σοβιετικής τεχνολογίας βομβαρδιστικού

airfrance

Αποτράπηκε παραλίγο σύγκρουση ενός αεροσκάφους της Air France και ενός ρωσικού βομβαρδιστικού στις 14 Μαρτίου, σε ύψος αρκετών χιλιάδων μέτρων στον εναέριο χώρο της Μόσχας, γράφει σήμερα η εφημερίδα Izvestia. Λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Μόσχας Σερεμέτιεβο, το Airbus A319 της Air France KLM που εκτελούσε την πτήση Μόσχα- Παρίσι (πτήση AF-1645) πέρασε περίπου 100 μέτρα από το Tupolev Tu-95, δήλωσε στην εφημερίδα πηγή στους κόλπους της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας αεροπορίας (Rosaviatsia).

Το ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο πέρασε τόσο κοντά από το Airbus που τα μέλη του πληρώματος άκουσαν τον ήχο των ελίκων του σοβιετικής τεχνολογίας βομβαρδιστικού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο πιλότος του αεροσκάφους της Air France KLM κατήγγειλε κατόπιν τους κινδύνους που προκαλεί η τόσο μεγάλη εγγύτητα σε σημείωμα προς τη Rosaviatsia που επιδόθηκε μέσω του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτει η Izvestia. Η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας μεταξύ δύο αεροσκαφών στον εναέριο χώρο είναι 1.000 πόδια (305 μέτρα), γράφει η εφημερίδα. Η γενική διεύθυνση ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας της περιφέρειας της Μόσχας ωστόσο θεωρεί ότι προσέγγιση των δύο αεροσκαφών δεν ενείχε κανένα κίνδυνο. Τα δύο αεροσκάφη πλησίασαν επικίνδυνα κοντά, όταν το Airbus A319 είχε ανεβεί σε ύψος 8.000 μέτρων, ενώ το βομβαρδιστικό πραγματοποιούσε κάθοδο.

Το περιστατικό πιθανόν να έχει σχέση με την καθυστερημένη αναχώρηση του Airbus. Το γαλλικό αεροσκάφος έπρεπε να αναχωρήσει στις 14:50΄ από το Σερεμέτιεβο αλλά απογειώθηκε στις 15:03΄, σύμφωνα με πηγή του αερολιμένα που επικαλείται η Izvestia. Ο γενικός διευθυντής ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της περιφέρειας της Μόσχας Ιγκορ Μοϊσένκο δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι λεπτομέρειες του περιστατικού και οι ευθύνες θα καθοριστούν στο τέλος των εργασιών της επιτροπής που διεξάγει την έρευνα για το θέμα.

By