Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Παραμένει το κλίμα εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία (+ video)

Προειδοποιήσεις από τον Ζοζέ Μπαρόζο στον Βίκτορ Γιανούκοβιτς

Ukraine_protests-460511

Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των «διαδηλωτών» στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας συνεχίζουν αμείωτες, με τα από τα επεισόδια που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους τα ξημερώματα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Μετά από κάποιες ώρες σχετικής ηρεμίας, συμπλοκές ξέσπασαν και πάλι το μεσημέρι της Τετάρτης με εκατοντάδες αστυνομικούς που να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης στην πλατεία Ανεξαρτησίας και να κάνουν χρήση κανονιών νερού σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Χιλιάδες συγκεντρωμένοι διαδηλωτές με πέτρες προσπάθησαν να κερδίσουν έδαφος, στην κεντρική πλατεία του Κιέβου που έχει γίνει η καρδιά και το σύμβολο των διαδηλώσεων.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει«αντιτρομοκρατική» επιχείρηση σε όλη τη χώρα με στόχο ριζοσπαστικές οργανώσεις τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων.

«Οι εξτρεμιστικές και ριζοσπαστικές ομάδες απειλούν με τις ενέργειές τους τη ζωή εκατομμυρίων Ουκρανών» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία, η οποία κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι άρπαξε εκατοντάδες όπλα από τα γραφεία της.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, περισσότερα από 1.500 πυροβόλα όπλα και 100.000 πυρομαχικά «έχουν πέσει στα χέρια εγκληματιών» από την Τρίτη και η Ουκρανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με «συγκεκριμένες τρομοκρατικές ενέργειες».

«Σε πολλές περιοχές της χώρας δημοτικά κτίρια, γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών, της κρατικής ασφάλειας και της γενικής εισαγγελίας, μονάδες και αποθήκες του στρατού» έχουν καταληφθεί, τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Αλεξάντρ Γιακιμένκο.

«Δικαστήρια πυρπολούνται, οι βάνδαλοι καταστρέφουν ιδιωτικά διαμερίσματα, σκοτώνουν φιλειρηνικούς πολίτες» υποστήριξε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ το οποίο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών 59 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί τα τελευταία 24ωρα για τα επεισόδια στην καρδιά του Κιέβου.

Μήνυμα Μπαρόζο στον Γιανούκοβιτς

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Κομισιό, Ζοζέ Μπαρόζο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς του τόνισε πως  πρέπει να «να βάλει άμεσα τέλος στη βία».

Ο Μπαρόζο υπενθύμισε στον συνομιλητή του «την ευθύνη που βαραίνει την ουκρανική κυβέρνηση να αποφύγει τη βία και να εγγυηθεί τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Ο Πορτογάλος αξιωματούχος προειδοποίησε επίσης τον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι Βρυξέλλες «θα αντιδράσουν σθεναρά στην επιδείνωση της κατάστασης» και ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν αύριο εκτάκτως αύριο στο Κίεβο για να συζητήσουν «μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τη βία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσει την ουκρανική αντιπολίτευση να συνεργαστεί με τις Αρχές και να αποστασιοποιηθεί από τις ακραίες εκείνες ομάδες που θέλουν να προβούν σε «ένα πραξικόπημα».

Παρεμβαίνοντας στο θέμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως «θα υπάρξουν συνέπειες αν ξεπεραστούν τα όρια» ενώ πρόσθεσε ότι «ο στρατός δεν πρέπει να αναλαμβάνει δράση σε περιπτώσεις που οι πολίτες μπορούν να λύσουν από μόνοι τους δύσκολες καταστάσεις».

Πηγή: ΑΜΠΕ

By