Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παραμένουν στη Β. Κορέα οι διπλωμάτες

Copyright: Reuters | Petar Kujundzic
Copyright: Reuters | Petar Kujundzic

Η Βόρεια Κορέα κάλεσε τις ξένες πρεσβείες στην Πιονγιάνγκ να εξετάσουν το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του προσωπικού τους, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές, χωρίς να τις κατονομάζει.

Συγκεκριμένα, η Β. Κορέα δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πρεσβειών από τις 10 Απριλίου στην περίπτωση σύγκρουσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, το οποίο υπενθύμισε στην Πιονγκγιάνγκ την υποχρέωσή της να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Νοτίου Κορέας, Yonhap, ανέφερε, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, ότι οι διπλωματικές αποστολές στην Πιονγιάνγκ αγνοούν την πρόταση της Β. Κορέας να απομακρυνθούν από τη χώρα.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ξένη αποστολή που ετοιμάζεται να φύγει από την Πιονγιάνγκ» είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, ενώ υπογράμμισε πως οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις θεωρούν ότι η ρητορική της Β. Κορέας είναι ένας τρόπος κλιμάκωσης της έντασης.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως, «σε αυτό το στάδιο», η πρεσβεία του στη Β. Κορέα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά διευκρίνισε πως η κατάσταση της ασφάλειάς της επανεκτιμάται διαρκώς.

Το προσωπικό του ΟΗΕ το οποίο απασχολείται εντός της Βόρειας Κορέας θα παραμείνει στη θέση του μέχρι νεωτέρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Νεζίρσκι. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ σημείωσε παράλληλα ότι ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, είναι «βαθιά ανήσυχος» για την κλιμακούμενη ένταση στη χερσόνησο της Κορέας.

Η Κίνα, ίσως ο μεγαλύτερος διπλωματικός σύμμαχος της Β. Κορέας χαρακτήρισε τη ρητορική και και τις κινήσεις της Πιονγιάνγκ «λυπηρές», ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ μέσω της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε πως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα υπάρχει μια «καλή συμμαχία» σε ότι αφορά την κορεατική χερσόνησο.

By