Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Παραμένουν 9.800 αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ διατηρούν στο Αφγανιστάν 32.800 άνδρες που υποστηρίζονται από 17.700 μέλη της Isaf και 340.000 αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου

afghanistan-us-troopsB

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Αφγανιστάν έχει χρόνο να αναπτύξει μια αξιόπιστη αντιτρομοκρατική δύναμη πριν από το τέλος του 2016, όταν τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσιάστηκαν την Τρίτη από τον πρόεδρο Ομπάμα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τα σχέδιά του να διατηρήσει 9.800 αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά το πέρας της αποστολής του ΝΑΤΟ στο τέλος του έτους, αριθμός πολύ μικρότερος από τους 32.000 που είναι τώρα . Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ διατηρούν στο Αφγανιστάν 32.800 άνδρες που υποστηρίζονται από 17.700 μέλη της Isaf και 340.000 αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου. Οι 9.800 στρατιώτες θα μειωθούν στο τέλος του 2015 στο μισό και θα βρίσκονται κυρίως στην αεροπορική βάση του Μπάγκραμ κοντά την Καμπούλ. Στο τέλος του 2016 τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν εντελώς από τη χώρα όπου θα παραμείνουν μόνο 200 στρατιωτικοί που θα υπηρετούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ , δήλωσε ότι το Πακιστάν καθώς και οι αφγανοί στρατιωτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την ανακούφισή τους για την απόφαση να παραμείνουν μερικές χιλιάδες αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα το 2015 και μέσα στο 2016. «Ο αφγανός αρχηγός, όταν του είπα την απόφαση … είπε αμέσως «Δόξα τω Θεώ»»,ανέφερε ο Ντέμπσεϊ σε τηλεφωνική του συνέντευξη εν πτήσει προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του αφγανικού στρατού Μοχάμαντ Καρίμι η απόφαση της παραμονής των αμερικανών θα επιτρέψει τη χώρα του «να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια έχοντας τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ» .« Από τον πακιστανό ομόλογό μου, οι πρώτες λέξεις που βγήκαν από το στόμα του ήταν ότι είναι βαθιά ανακουφισμένος . Είναι η αίσθηση της ασφάλειας που είναι σημαντική, όχι μόνο για το Αφγανιστάν αλλά και για την περιοχή» είπε ο Ντέμπσεϊ αναφερόμενος στον στρατηγό Ρασάντ Μαχμούντ αρχηγό του πακιστανικού στρατού.

Ο αμερικανός στρατηγός σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη σε υποστηρικτικό ρόλο εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα των αφγανικών δυνάμεων. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με το Αφγανιστάν είναι να αναπτύξουμε ένα αξιόπιστο και ικανό (για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ) εταίρο, έτσι ώστε να μην λειτουργούμε μόνοι μας», όπως είπε.

By