Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Όλο το παρασκήνιο γύρω από την κόντρα Βρούτση – Κικίλια

Πάγωσε προσωρινά η απομάκρυνση του διοικητή του ΟΑΕΔ, έπειτα από παρέμβαση Βενιζέλου.

Ηλίας-ΚικίλιαςΈντονο παρασκήνιο γύρω από την απαίτηση του υπουργου Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για παραίτηση του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ηλίας Κικίλιας υπερασπίστηκε το έργο δύο διευθυντών του οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι «κάνουν καλά την δουλειά» για τους οποίους το μέγαρο Μαξίμου φέρεται να είχε ζητήσει να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thepaper.gr η επισήμανση «αρμοδίως» προς τον κ. Κικίλια, ήταν να αλλάξουν οι περιφερειακοί διευθυντές. «Εγώ μπορώ να αλλάξω όσους δεν κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά τους διευθυντές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας δεν μπορώ να τους αλλάξω γιατί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικοί στο έργο που κάνουν» απάντησε ο διοικητής του ΟΑΕΔ.

Οι πιέσεις εντάθηκαν και ο κ. Κικίλιας απάντησε: «Θέλετε να κάνω τη δουλειά μου ή όχι; Δεν μπορούν να μπαίνουν κομματικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια». Κατόπιν τούτου, το θέμα ανέβηκε σε υψηλότερα κλιμάκια. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έθεσε θέμα Κικίλια στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ (πρόταση του οποίου ήταν ο διοικητής του ΟΑΕΔ) ζητώντας του να «είναι συνεργάσιμος», χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο λόγο. Μετά τη σύσκεψη ο κ. Κουβέλης ρώτησε τον κ. Κικίλια ο οποίος απάντησε με τα περιστατικά που προαναφέραμε. Ωστόσο σημερινά δημοσιεύματα («Ελεύθερος Τύπος» και «Δημοκρατία») ενέπλεκαν τον κ. Κικίλια με ρουσφέτια και προγράμματα απασχόλησης, ενώ αμέσως μετά κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης ζήτησε την παραίτηση του διοικητή του ΟΑΕΔ. Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση λέγοντας πως «είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι, επιδεικνύοντας το λιγότερο κοινωνική αναλγησία, επιχειρούν να εμφανίσουν το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας ως «ρουσφέτι». Ντροπή τους!». Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται τα εξής:  «Επειδή συντονισμένα σημερινά δημοσιεύματα δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις που εξ αντικειμένου υπονομεύουν την προσπάθεια να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ανεργίας, η οποία είναι το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα, πρέπει αν επισημάνουμε τα εξής:

– Το ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και εβδομάδες προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάσχεσης της ανεργίας με τη στήριξη 500.000 υφισταμένων θέσεων εργασίας σε κλάδους που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και τη δημιουργία περίπου 200.000 προσωρινών θέσεων εργασίας για ανέργους και κατά προτίμηση για ανέργους στις οικογένειες των οποίων δεν υπάρχει κανένα εργαζόμενο μέλος (απόλυτη ανεργία).

– Η άμεση προώθηση του προγράμματος αυτού είναι όρος αξιοπιστίας των κυβερνητικών χειρισμών σε σχέση με τη διαχείριση για την υπέρβαση της κρίσης.

– Η χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού προϋποθέτει βεβαίως τη μεταφορά, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, πόρων από Διαρθρωτικά Ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

– Όλα αυτά θα γίνουν με αυτοματοποιημένο και διαφανή τρόπο, καθώς η στήριξη των υφισταμένων θέσεων εργασίας θα γίνει με μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η δε κάλυψη των προσωρινών θέσεων εργασίας για ανέργους θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με τρόπους που ήδη έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία και χωρίς κανέναν ενδιάμεσο. Ο ΟΑΕΔ έχει έτοιμη την αναγκαία υποδομή για την άμεση εφαρμογή του προγράμματος αυτού.

Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι, επιδεικνύοντας το λιγότερο κοινωνική αναλγησία, επιχειρούν να εμφανίσουν το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας ως «ρουσφέτι». Ντροπή τους!»

Στη συνέχεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη από τον οποίο ζήτησε να παραμείνει στη θέση του ο Ηλίας Κικίλιας, ενώ παράλληλα το ΠΑΣΟΚ δια του Χρήστου Πρωτόπαπα, επικοινώνησε με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη της ΔΗΜΑΡ (καθότι ο κ. Κουβέλης βρίσκεται στις Βρυξέλλες) ο οποίος εξέφρασε την ίδια άποψη. Έτσι το θέμα παραμένει «παγωμένο προς το παρόν» σύμφωνα με την Ιπποκράτους.

Νωρίτερα πάντως, ο κ. Κικίλιας μετέβη στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ για ένα προγραμματισμένο ραντεβού με στελέχη του Κινήματος, από την περασμένη Πέμπτη, μετά την επίσημη συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο στο γραφείο του. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ είχε πρόσκληση από τους κ.κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, Χρήστο Πρωτόπαπα, Γιώργο Κουτρουμάνη και Μπουσουλέγκα (επί του νομοθετικού έργου) προκειμένου να πάρουν την άποψη του σε σχέση με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα προγράμματα ανεργίας, στα οποία η Ιπποκράτους δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Τις προτάσεις αυτές, θα ζητήσει να περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την ανάσχεση της  ανεργίας.

«Καρφί» από Νέα Δημοκρατία

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ως «καρφί» εναντίον του Ηλία Κικίλια εκλαμβάνεται η πρωτοβουλία του πρώην υπεύθυνου τύπου του κόμματος, Γιάννη Μιχελάκη, να δημοσιοποιήσει προ τριών μηνών ερώτηση του στην Βουλή σύμφωνα με την οποία υφίσταται «επί τριετία προκλητική αδυναμία του ΟΑΕΔ να απορροφήσει σημαντικά κοινοτικά κονδύλια για την ενίσχυση της απασχόλησης». Στην ερώτηση επισημαίνονταν πως είναι «αναξιοποίητα από το 2009 ακόμη και κονδύλια που προορίζονταν για την ενίσχυση της απασχόλησης, την ώρα που η Ελλάδα καταγράφει ιστορικό ρεκόρ ανεργίας». Μάλιστα γίνονταν ευθεία αναφορά στην διοίκηση του ΟΑΕΔ αφού αναφέρονταν ότι «είναι άξιο προσοχής ότι σημαντικό μέρος της διαχείρισης του εν λόγω προγράμματος εμπίπτει στην αρμοδιότητα του κατεξοχήν καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα στον τομέα της απασχόλησης, που δεν είναι άλλος από τον ΟΑΕΔ».

By