Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Παρασκευή της Οργής» στην Αίγυπτο

Στους 638 νεκρούς και τουλάχιστον 4.000 τραυματίες ανεβαίνει ο απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων στην Αίγυπτο που βυθίζεται στο χάος.

www.guardian.co.uk
www.guardian.co.uk

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί σε «πορεία εκατομμυρίων» σήμερα Παρασκευή ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη χρήση πραγματικών πυρών κατά οποιουδήποτε επιτίθεται κατά των αστυνομικών δυνάμεων ή δημοσίων κτιρίων, ξυπνώντας φόβους για λουτρό αίματος χωρίς τέλος. Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα και ματαίωσαν όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της και η Αίγυπτος με τη σειρά της το δικό της πρέσβη στην Άγκυρα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τα βίαια επεισόδια, ζητώντας αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, η οποία όμως φαίνεται δύσκολο να βρεθεί.

Ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών, ο Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ δήλωσε πως δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης πυροβολήθηκαν στη διάρκεια των χθεσινών επιδρομών της αστυνομίας σε δύο καταυλισμούς οπαδών του πρώτου ελεύθερα εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ο οποιος ανατράπηκε στις 3 Ιουλίου. «Παρά τον πόνο και τη θλίψη για την απώλεια τόσων ζωών, οι πρόσφατες εγκληματικές πράξεις έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να δοθεί ένα τέλος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το σημερινό κάλεσμα η Αδελφότητα.

Με τη φράση «Παρασκευή της Οργής» που επέλεξε να χρησιμοποιήσει η Μουσουλμανική Αδελφότητα για το σημερινό της κάλεσμα σε διαδηλώσεις είχε γίνει γνωστή η πιο βίαιη ημέρα της εξέγερσης του 2011 κατά του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, η 28η Ιανουαρίου, όταν οι διαδηλωτές σημείωσαν νίκη κατά της αστυνομίας, που αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει.

Την ακύρωση από τις ΗΠΑ όλων των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των δύο χωρών ανακοίνωσε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να συνεχιστεί, εξαιτίας της καταστολής των αιματηρών επεισοδίων από τις ένοπλες δυνάμεις. Απαντώντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ η κυβέρνηση της Αιγύπτου υποστήριξε ότι τα περί βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα δε βασίζονται σε γεγονότα αλλά ενθαρρύνουν τις ομάδες που σπέρνουν τη βία και χαρακτήρισε τους οπαδούς του Μόρσι υπεύθυνους για τρομοκρατικές πράξεις. Σημειωτέον πάντως ότι ο Ομπάμα ακύρωσε τις στρατιωτικές ασκήσεις σε ένδειξη δυσαρέσκειας, δε διέκοψε όμως τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο, η οποία ανέρχεται σε 1,5 δισ δολάρια ετησίως, κυρίως στον στρατιωτικό τομέα, ώστε να μην αποξενωθεί εντελώς ο Λευκός Οικος από τους στρατηγούς που κατέλαβαν πραξικοπηματικά την κυβέρνηση. 

Το στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Αίγυπτο έχει να κάνει με τη συνθήκη ειρήνης της χώρας με το Ισραήλ και τη στρατιωτική συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει προνομιακή πρόσβαση στη διώρυγα του Σουέζ.

Κίνδυνο να εκμεταλλευτούν εξτρεμιστικές οργανώσεις τα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο βλέπει το Παρίσι και καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Τη χρήση βίας ενάντια στους διαδηλωτές καταδίκασε το Φόρειν Όφις, διαμαρτυρόμενο επισήμως στον πρεσβευτή της Αιγύπτου στη Μεγάλη Βρετανία. Η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει τα προγράμματα βοηθείας προς την Αίγυπτο και το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να παράσχει υποστήριξη στο Κάιρο, δήλωσε την Πέμπτη ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ 
.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By