Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Στην κηδεία του Γλ. Κηρίδη την Τρίτη Σαμαράς- Βενιζέλος

Η σορός του πρώην Προέδρου θα τεθεί για λαϊκό προσκύνημα στην εκκλησία του Θεού Σοφία από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 μ.μ

klir

«Η ζωή του Γλαύκου Κληρίδη είναι συνυφασμένη με τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού που τον τίμησε με την ανάδειξή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπερασπίστηκε με πάθος τις απόψεις του, είχε εθνικό όραμα και διορατικότητα που αναγνωρίστηκε ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη.

Η Κύπρος έχασε  ένα μεγάλο Έλληνα, αναφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,(ο οποίος θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία την Τρίτη  την εκκλησία του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο μαζί με τον Ευ. Βενιζέλο), για την απώλεια του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αγνός αγωνιστής και ευπατρίδης πολιτικός, μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλους τους αγώνες των αδελφών Κυπρίων. Θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Γλαύκου Κληρίδη, αλλά και προς όλο τον κυπριακό λαό απηύθυναν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Τη βαθύτατη οδύνη του για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη εξέφρασε με δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Με το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της κυπριακής ιστορίας, αναφέρει για την απώλεια του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής του κόμματος. Τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλον τον Κυπριακό ελληνισμό απηύθυνε και το ΠΑΣΟΚ. Mία σπουδαία προσωπικότητα της Κύπρου, ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ο Γλαύκος Κληρίδης, έφυγε σήμερα από τη ζωή, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ. Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του, εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους τους.

lyssaridis

Β. Λυσσαρίδης:  «Ο Κληρίδης ήταν αδιάφθορος»

Από την πλευρά του, ο  ιστορικός ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βάσος Λυσσαρίδης, δηλώνει στο ΑΜΠΕ για τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι «το σημαντικότερο είναι ότι ήταν αδιάφθορος». Πρέπει να τα λέμε αυτά, σημειώνει ο Β. Λυσσαρίδης, γιατί, τονίζει, «σήμερα είναι σπάνιο φαινόμενο να είναι κάποιος αδιάφθορος».

Στην μακρά πολιτική τους διαδρομή ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο Γλαύκος Κληρίδης είχαν σφοδρές αντιπαραθέσεις για το Κυπριακό. Μάλιστα, ο Β. Λυσσαρίδης και η ΕΔΕΚ κατηγορούσαν για χρόνια τον Κληρίδη ως ηγέτη του «μεταπραξικοπήματος», γιατί ως προεδρεύων της Δημοκρατίας είχε δηλώσει, στις 24 Ιουλίου 1974, ότι το θέμα της επιστροφής του Μακαρίου θα ήταν κάτι που θα αποφάσιζε ο λαός σε εκλογές, στις οποίες θα μπορούσε να βάλει υποψηφιότητα και ο Μακάριος. Επίσης, έντονη ήταν η πολεμική Λυσσαρίδη κατά του εκλιπόντος προέδρου σε διάφορες φάσεις του κυπριακού προβλήματος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By