Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ – Αδωνις σημειώσατε: 1

odysseasAΣαφή νίκη επί του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη πέτυχε η αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ – αποτελούμενη από τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Χρήστο Πρωτόπαπα, Παναγιώτη Ρήγα, Χριστίνα Παπανικολάου, Σωτήρη Ζώτο – στην τελική συνάντηση που είχαν για το νομοσχέδιο που αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο υπουργός αναγκάσθηκε να υποχωρήσει σε πολλά, με κυριότερη τη διάρθρωση του συστήματος με βάση τον Καλλικράτη και τη διεύρυνση των ειδικοτήτων που θα περιλαμβάνουν οι μονάδες της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ 

Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε με σαφήνεια από την πρώτη στιγμή ότι με βάση τις θέσεις του, θα στηρίξει τη Μεταρρύθμιση, που προανήγγειλε το Υπουργείο Υγείας.

Ζητήσαμε επίμονα με δημόσιες ανακοινώσεις και συναντήσεις με τον Υπουργό και τους φορείς, να σταματήσει κάθε αναφορά για «απολύσεις» και να ξεκινήσει ένας νηφάλιος και υπεύθυνος  διάλογος για το σύνολο της μεταρρύθμισης, που θα έχει στο κέντρο του την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Το ΠΑΣΟΚ μελέτησε προσεκτικά το Προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας, με σειρά συνεδριάσεων τόσο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του Τομέα Υγείας, φορέων καθώς και επιστημόνων.

Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς του ΠΑΣΟΚ το παρουσιάσαμε σε συνέντευξη Τύπου, στο Υπουργείο Υγείας και στους φορείς:

1) Μεταρρύθμιση για τους πολίτες. Καθολική πρόσβαση (ακόμα και για τους ανασφάλιστους πολίτες), εγγύηση λειτουργίας των δημόσιων δομών, εκτός από την περίθαλψη παροχή υπηρεσιών και για την πρόληψη, την κατ’ οίκον φροντίδα, την αποκατάσταση και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα. Καθιερώνεται ο ηλεκτρονικός φάκελος, σε όλα τα επίπεδα του συστήματος, γεγονός που διευκολύνει τις παραπομπές από το ένα επίπεδο στο άλλο χωρίς ταλαιπωρία.

2) Ο ΕΟΠΥΥ αγοραστής υπηρεσιών Υγείας από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με σφαιρικό προϋπολογισμό (ορθή αξιοποίηση πόρων και παρεμπόδιση της σπατάλης και μείωση του κόστους για τους πολίτες). Για πρώτη φορά καθορίζονται οι δαπάνες ανά καλλικρατικό δήμο.

3) Δημιουργία Δικτύου Πρωτοβάθμιας Υγείας το οποίο αναλαμβάνει να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανά περιοχή ευθύνης, διασφαλίζοντας για πρώτη φορά τη λειτουργία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και των γιατρών ειδικότητας.

4) Τα Δίκτυα θα αντιστοιχούν στη διοικητική διαίρεση της χώρας σε καλλικρατικούς δήμους ώστε να υπάρχει επάρκεια δημόσιων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα: για πρώτη φορά καθορίζονται δαπάνες ανά καλλικρατικό δήμο και δίνονται κίνητρα οικονομικά ώστε οι επαγγελματίες Υγείας (οικογενειακοί γιατροί και γιατροί ειδικότητας) να συμμετέχουν στο δίκτυο της Περιφέρειας και των απομακρυσμένων περιοχών συμμετέχοντας στο τοπικό Δίκτυο. Μέσα στο πλαίσιο αυτά δίνεται η δυνατότητα σε νέους γιατρούς να ενταχθούν στο Δίκτυο της ΠΦΥ.

5) Εξασφαλίζονται οι πόροι για τη χρηματοδότηση της ΠΦΥ από:

·        τον Κρατικό προϋπολογισμό

·        τα Ασφαλιστικά ταμεία που αφορούν στον κλάδο Υγείας (ζητάμε να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο η απευθείας καταβολή των εισφορών στον ΕΟΠΥΥ)

·        το Rebate

·        το Claw back

6) Χρονοδιάγραμμα: Εξασφαλίζουμε μέσα από τα χρονοδιαγράμματα την ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα σε έναν χρόνο καθώς και τη λειτουργία του στο μεταβατικό στάδιο. Διασφαλίζουμε την υλοποίηση της μεταρρύθμισης προσδιορίζοντας με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και έκδοσης των νέων οργανισμών των ΔΥΠΕ.

7) Επαγγελματίες Υγείας: Δίνουμε δυνατότητα παραμονής όλων των γιατρών – νοσηλευτών – παραϊατρικό προσωπικό στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σε περίπτωση εθελοντικής αποχώρησης των γιατρών εξασφαλίζουμε την κάλυψη των θέσεων με νέες προκηρύξεις με βάση τα οργανογράμματα του Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Προτείνουμε ότι μετά τoν πρώτο μήνα και την ένταξη τους στο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ως ένδειξη σεβασμού και σε καμία περίπτωση ως οικονομικό κίνητρο την ένταξή τους μισθολογικά με το βαθμό του Επιμελητή Β΄ΕΣΥ.

Στο άρθρο 21 του νομοσχεδίου αντικαταστήσαμε τη λέξη «διαθεσιμότητα» από τη λέξη «κινητικότητα», διότι οι δομές της ΠΦΥ πρέπει να ανοίξουν σε 1 μήνα και όχι σε 8 που ορίζει η κινητικότητα και προσθέσαμε την τελευταία πρόταση γιατί οι δομές της ΠΦΥ πρέπει να λειτουργούν σε ένα χρόνο.

Τέλος, προτείνουμε η αξιολόγηση των προσόντων των γιατρών προκειμένου να εξελιχθούν να γίνει βάσει του π.δ. 166/2009, δηλαδή η κατάταξη των υποψηφίων σε βαθμό να γίνει σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους και σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. στ. του ν.3754/2009. Με συνολική υπηρεσία μέχρι 3 έτη στον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β’. Με συνολική υπηρεσία άνω των 7ετών  στο βαθμό του Επιμελητή Α’. Με συνολική υπηρεσία άνω των 15 ετών στο βαθμό του Διευθυντή.

Ας σημειωθεί, ότι κατά την ακρόαση των φορέων σήμερα όλοι αναφέρθηκαν με θετικά σχόλια στις προτάσεις μας  γεγονός που διασφαλίζει την επιτυχία της μεταρρύθμισή στο χώρο της υγείας.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By