Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι απαντά το ΠΑΣΟΚ για την ρύθμιση με τους ανέργους

Διαβεβαιώνει ότι υπόκειται στον έλεγχο του ΑΣΕΠ – Αιχμές εναντίον όσων κόπτονται για διαφάνεια και κατά ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ για «δήθεν μείωση» του κατώτατου μισθού

fosR1900106 pasok jordan mediaΑπάντηση στις αιτιάσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για τον κατώτατο μισθό, όσο και για το θέμα με το ΑΣΕΠ που αποκάλυψε το thepaper.gr δίνει το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας αιχμές εναντίον όσων«κόπτονται ως αυτόκλητοι θεματοφύλακες της διαφάνειας». Υπεραμύνεται της πρότασης του για το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας, η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών και εγκαλεί την αντιπολίτευση ότι ψεύδεται συνειδητά όταν μιλά για δήθεν μείωση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η διαδικασία υπόκειται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ όπως συνέβη και στα μέχρι σήμερα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.  

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιπποκράτους έχει ως εξής: «Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπερψήφιση της πρότασής του για το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας. Η σημασία της παρέμβασης του ΠΑΣΟΚ φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν στη ρύθμιση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ, που προφανώς αντιλαμβάνονται τη σημασία του νέου προγράμματος και την αποδοχή του από την κοινωνία που βιώνει ως πρώτο πρόβλημά της την ανεργία.

Για όσους προσπαθούν να παραποιήσουν την αλήθεια λέγοντας συνειδητά ψέματα περί δήθεν μείωσης του κατώτατου μισθού για τους ανέργους που θα απασχοληθούν στα νέα προγράμματα, η αποστομωτική απάντηση προκύπτει από τους αριθμούς:

O κατώτατος θεσμοθετημένος βασικός μισθός για εργαζόμενους ηλικίας 25 ετών και άνω είναι 586,8 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων είναι 16,5% επί του ποσού αυτού, άρα αφαιρουμένης της εισφοράς, που πληρώνεται απευθείας από τα νέο πρόγραμμα, η καθαρή αμοιβή είναι 490 ευρώ, όπως ακριβώς προβλέπει η διάταξη.  Ανάλογα ισχύουν και για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Όσοι επιπλέον «κόπτονται» για το ΑΣΕΠ, ως αυτόκλητοι θεματοφύλακες της διαφάνειας, αρκεί να διαβάσουν το σχετικό εδάφιο της διάταξης, που θέτει την όλη διαδικασία υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Όπως και στα ως τώρα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στα οποία απασχολήθηκαν 57 χιλ. άνεργοι, με διαδικασία μοριοδότησης εγκεκριμένη από το ΑΣΕΠ και τον τελικό έλεγχο του ΑΣΕΠ. Τώρα μάλιστα αυτό θα γίνεται χωρίς ενδιάμεσους φορείς (ΜΚΟ) αλλά απευθείας, όπως έγινε και στα επιτυχή προγράμματα αυτεπιστασίας των ΟΤΑ τα οποία αφορούν 75 χιλ. ανέργους.

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βρει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις για την ανάσχεση της ανεργίας, ενώ η αντιπολίτευση δείχνει να χαίρεται όταν διογκώνεται το πρόβλημα και παίζει μικροπολιτικά  παιχνίδια στην πλάτη των ανέργων και των οικογενειών τους» .

By