Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Νίκη στα σημεία

Η απόφαση του ΣτΕ εκτονώνει την κυβερνητική κρίση;

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Μολονότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα συνεχιστεί και αύριο, μερική ικανοποίηση υπάρχει στα κομματικά επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Η πίεση που άσκησαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προς τον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου, επιμένοντας μέχρι τέλους στο ζήτημα δημοκρατίας που ανέκυψε με το «μαύρο» στην οθόνη, αλλά και στο έλλειμμα συντονισμού της κυβέρνησης έφερε τους πρώτους καρπούς.

Η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, ο ανασχηματισμός (που θα πραγματοποιηθεί μετά το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ), αλλά και η ανάγκη συντονισμού των τριών κομμάτων ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου αποτελούν πάγιες και διαρκείς διεκδικήσεις των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, τα οποία ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε στην πρόταση 9 σημείων που κατέθεσε στη χθεσινή σύσκεψη.

Πρωταρχικό βήμα ωστόσο για αμφότερους τους κυβερνητικούς εταίρους είναι η επίλυση του θέματος της ΕΡΤ, για το οποίο ο κ . Βενιζέλος περιμένει «γενναίες λύσεις» και ο κ. Κουβέλης επιμένει ότι «Αναμένουμε και χωρίς άλλη καθυστέρηση όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα, να λειτουργήσουν κανονικά, είναι δικαίωμα του Έλληνα πολίτη».

Για «πολιτικό» πρόβλημα αναφορικά με τον συντονισμό της κυβέρνησης κάνει λόγο από πλευράς του το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που υφίσταται «ανάγκη συλλειτουργίας των τριών κομμάτων» επισήμανε και η ΔΗΜΑΡ, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα για τον κ. Σαμαρά.

Η λειτουργία, ωστόσο στο εξής της ΕΡΤ και οι χειρισμοί τις επόμενες ώρες αναφορικά με τη λειτουργία συλλήβδην του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα θα αποτελέσουν το κρίσιμο τεστ της κυβερνητικής συνοχής, με οδηγό για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη την απόφαση του ΣτΕ. Η ερμηνεία της απόφασης θα κρίνει τη γαλήνη της παρούσας κυβέρνησης, όπως και η εκπομπή προγράμματος από την ΕΡΤ.

By