Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

3η Σεπτέμβρη: αφετηρία για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης

Όσα ειπώθηκαν στο επιστημονικό συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ και δεν πρέπει να ξεχαστούν

sinedrioΤάσος Γιαννίτσης
«Σήμερα, είναι πιεστικά αναγκαίο να ξαναδούμε το ιδεολογικό υπόβαθρο της πολιτικής σε σχέση με την κρίση. Σε κάθε φάση της διαδρομής της μια κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφορετικά προβλήματα και προτεραιότητες. Όσο η ιδεολογία μένει στα παλιά, και παύει να εκφράζει βαθύτερες κοινωνικές ανάγκες και προσδοκίες, μετατρέπεται είτε σε ιδεοληψία είτε σε αδιέξοδο βολονταρισμό. Οποιαδήποτε εκδοχή της Αριστεράς πρέπει να δει πώς απαντά στα προβλήματα της κρίσης, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, της ανταγωνιστικότητας, της διαφθοράς, της ανικανότητας του Κράτους, της ανεργίας και της φτώχειας, της σύγχρονης ανάπτυξης, της τεχνολογίας, των ακραίων ιδεολογιών και της οικονομικής και διαγενεακής ανισότητας, που ακυρώνει τις προσδοκίες πολλών χιλιάδων νέων. Πολλές επιλογές δεν υπάρχουν. Η σοσιαλιστική Αριστερά, η σοσιαλδημοκρατική Αριστερά, η πούρα Αριστερά ή η όποια Αριστερά είτε θα μείνει προσκολλημένη σε ιδεοληψίες και θα προσπαθεί να φέρει τον πραγματικό κόσμο στο ιδεολογικό της καλούπι, υποστηρίζοντας λύσεις αδιέξοδες ή και κοινωνικής συντριβής, είτε θα ετεροκαθορίζεται απο τις συγκυρίες, είτε θα αναζητήσει με ανοικτό πνεύμα, μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και με βάση τις θεμελιώδεις αξίες της, τις λίγες ή τις περισσότερες πραγματικές λύσεις με τις οποίες μπορεί να κερδίσει την πραγματική, την εθνική και την ιδεολογική της μάχη».

Νίκος Χριστοδουλάκης
«Τα πράγματα είναι πλέον πολύ δύσκολα για να μη βλέπει κάποιος την ανάγκη ενός μεγάλου εθνικού συνασπισμού. Μόνο αυτός μπορεί να επαναφέρει την άσκηση πολιτικής στην πατρίδα μας, την οικονομία σε κάποια τροχιά ανάκαμψης και την Ευρώπη σε ρόλο συμμάχου μας και όχι τιμωρού».

Γιώργος Παγουλάτος
«Πρέπει να επιμείνουμε στην διαρκή μεταρρύθμιση όχι γιατί το επιβάλλει η τρόικα, αλλά γιατί το απαιτούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες και ο διεθνής ανταγωνισμός. Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης επιμένουν σε μια αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Το ΠαΣοΚ και η ευρωπαϊκή προοδευτική Αριστερά θα πρέπει να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Να διατηρήσουν τον ενθουσιασμό για το ευρώ και την Ευρώπη την ώρα που η ίδια η Ευρώπη κλονίζεται σε ότι αφορά τα κεκτημένα της, τη βιωσιμότητα του ευρώ, και αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κρίση διακυβέρνησης της ΟΝΕ. Η ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική κεντροαριστερά θα πρέπει να διατηρήσει τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση στην Ευρώπη. Να παραμείνει ο ηγεμονικός φορέας του ευρωπαϊκού οράματος στην ελληνική κοινωνία».

Γιάννης Καλογήρου
«Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την αναβάθμιση του ρόλου της εκπαίδευσης, της έρευνας, της γνώσης και της μάθησης στο δρόμο για μια νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.
Μήπως, λοιπόν, βρισκόμαστε, ως κοινωνία, μπροστά σε ένα νέο μεγάλο απαιτητικό στόχο, αυτή τη φορά για να μπορέσουμε να σταθούμε στην Ευρώπη και τον κόσμο»;

Αρίστος Δοξιάδης
«Στην Ελλάδα μας άρεσαν τα γερμανικά αυτοκίνητα και το γερμανικό κοινωνικό κράτος. Πήραμε μια Μερσεντές, βάλαμε κάτω από το καπό μια μηχανή Ζάσταβα, γιατί αυτήν είχαμε, και βγήκαμε στην ωτοστράντα. Μπλοκάραμε, τρακάραμε. Την επόμενη φορά, ας πάρουμε πρώτα τη μηχανή και μετά την καρότσα.
Εδώ είναι απόλυτη ανάγκη η δημόσια πολιτική να επιτρέπει και να ενθαρρύνει τις μικρές μονάδες να λειτουργούν αναπτυξιακά.
Αυτές πρέπει να σηκώσουν το βάρος για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, κάνοντας μικρές βελτιώσεις ή σημαντικές καινοτομίες στον τρόπο που λειτουργούν.
Αυτές να σχεδιάσουν και να τοποθετήσουν νέα προϊόντα.
Να αυξήσουν την απασχόληση όταν πάνε καλά, μεγαλώνοντας τις εγκαταστάσεις τους και προσλαμβάνοντας υπαλλήλους.
Να συνεργαστούν για να καθιερώσουν την φήμη του κλάδου τους και να βρουν πελάτες στο εξωτερικό.
Να δημιουργήσουν, ουσιαστικά, ένα ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης, ή καλύτερα πολλά μοντέλα σε διάφορους κλάδους».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By