Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ – «Κίνηση 58»: Συνεχίζουν μαζί, αλλά με προβλήματα

Λύθηκε η παρεξήγηση στη  συνάντηση Ευ. Βενιζέλου και Δημ. Καρύδη με τη συντονιστική επιτροπή των «58» – Ανοικτά ζητήματα η συγκρότηση του ψηφοδελτίου, το όνομα και τα σύμβολα 

venizelos600_1402014

Η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τα μέλη της κίνησης των «58» έγινε χθες βράδυ στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Εξωτερικών, διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, συνέβαλλε στο να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές δε λύθηκαν όμως όλα τα ζητήματα.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να δεσμεύθηκε ότι το σχέδιο για τη συγκρότηση της ελληνικής ΕΛΙΑΣ που θα επιχειρήσει να εκφράσει τον πολιτικό χώρο ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο στρατηγικός στόχος και δεν αλλάζει από την απόφαση της κυβέρνησης για απευθείας εκλογή των ευρωβουλευτών. Φέρεται να είπε ακόμα ότι στο ψηφοδέλτιο που θα συγκροτηθεί θα υπάρξει εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ, των «58» και όλων των συνεργαζόμενων πολιτικών κινήσεων, ενώ ο ίδιος θα διασφαλίσει ότι η διαδικασία επιλογής υποψηφίων θα είναι αξιοκρατική, ανανεωτική και συναινετική.

Θα υπάρξουν κριτήρια τα οποία συζητήθηκαν, αλλά δεν αποφασίστηκαν χθες για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, όπως ηλικιακά, γεωγραφικά, πολιτικά (όπως η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι από τους «58» να μην είναι στο ψηφοδέλτιο διατελέσαντες υπουργοί), ενώ θα επιχειρηθεί να εκπροσωπηθούν και κλάδοι εργασίας. Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να ζήτησε και οι «58» να συμφώνησαν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες πρέπει να συγκροτηθεί η οργανωτική επιτροπή της Συνδιάσκεψης που θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο με κεντρικό ομιλητή τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς και εκ των πραγμάτων θα έχει χαρακτήρα επίσημης πρώτης του προεκλογικού αγώνα, του νέου εκλογικού συνδυασμού.

Στο θέμα αυτό, οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες. Στελέχη της κίνησης των «58» που ήταν στη χθεσινοβραδινή συνάντηση, διότι κάποιοι όπως ο Γερ. Γεωργάτος που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ ή ο Αρ. Δοξιάδης που είχαν αντιδράσει έντονα στη σύσκεψη το βράδυ της περασμένης Κυριακής επέλεξαν να απουσιάσουν, υποστηρίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε και είναι απολύτως ανοικτός στην πρόταση να υπάρξει στο ευρωψηφοδέλτιο κάτω από το όνομα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το όνομα της παράταξης (π.χ. Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη, αν επικρατήσει αυτό που έχει συζητηθεί) και κάτω από αυτό τα ονόματα των κομμάτων και των πολιτικών κινήσεων που θα συμπράξουν, π.χ. ΠΑΣΟΚ, Κίνηση «58» κλπ. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν από τη δική του πλευρά ότι δεν έγινε τέτοια, αναλυτική πρόταση και πως ο κ. Βενιζέλος έχει πει πως ο νέος εκλογικός συνδυασμός, θα έχει στα ευρωψηφοδέλτιο τα δικά του διακριτικά (όνομα και σύμβολα), χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες.

58_140214

 

Είναι απολύτως βέβαιο πάντως πως το ζήτημα αυτό μαζί με τα ονόματα που τελικά θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο θα είναι τα βασικά ζητήματα για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από όπου στελέχη δύο πλευρών, των «παπανδρεϊκών» και του λεγόμενου ιστορικού ΠΑΣΟΚ, τηρούν αποστάσεις και στέκονται με καχυποψία έναντι του εγχειρήματος και της κίνησης των «58», θεωρώντας – όπως λένε στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι πρόκειται για πρωτοβουλία με απώτερο στόχο τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ…

Γιάννης Καμπουράκης