Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Μείζον θέμα η συμμετοχή Νικολόπουλου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Άρειος Πάγος δεν μπορεί να απαγορεύσει στη ΧΑ να κατέβει στις εκλογές» υποστήριξε σήμερα  ο Ηλίας Νικολόπουλος  

pasok-xarilaou-trikoupi-grafeia

«Μείζον θέμα δημοκρατικής και ηθικής τάξης» θέτει, κατά το ΠΑΣΟΚ, η συμμετοχή του Ηλία Νικολόπουλου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί επί των απόψεών του και να διαχωρίσει τη θέση του, συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς, όμως, υπάρχουν βουλευτές του που καταψηφίζουν τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών της ΧΑ».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «μετά όλα όσα μεσολάβησαν γύρω από το ευρωψηφοδέλτιό του, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τελικά τον κ. Νικολόπουλο που:

  • Μετέχει χωρίς ενδοιασμό από κοινού με όλα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής σε τηλεοπτικές εκπομπές, τεκμηριώνοντας, δήθεν επιστημονικά, τις απόψεις τους, με τα στελέχη της ΧΑ να χαμογελούν, να χειροκροτούν και να χαίρονται.
  • Αντιτίθεται στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη διακοπή της χρηματοδότησης της ΧΑ.
  • Αντιτίθεται στην περικοπή της αποζημίωσης των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ.
  • Τάσσεται υπέρ της παρουσίας και συμμετοχής στη Βουλή των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ.

Επιπλέον, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «τώρα ο κ. Νικολόπουλος πάει να καλυφθεί πίσω από την αυτονόητη διαπίστωση ότι το ελληνικό Σύνταγμα δεν προβλέπει θεσμική διαδικασία απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων, επικαλούμενος το εγχειρίδιο Συνταγματικού Δικαίου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου».

«Πόσο δύσκολο», διερωτάται το ΠΑΣΟΚ, «είναι να καταλάβει κάθε δημοκρατικός πολίτης ότι είναι άλλο η απαγόρευση κόμματος και άλλο η απαγόρευση και η ποινική καταστολή εγκληματικής οργάνωσης, που συγκροτείται και λειτουργεί με κέλυφος και πρόσχημα ένα πολιτικό κόμμα;».

nikolopoulosA

«Ο Άρειος Πάγος δεν μπορεί να απαγορεύσει στη ΧΑ να κατέβει στις εκλογές»

Στο μεταξύ, ο  καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου που κατηγορείται από το ΠαΣοΚ ως ο «συνταγματολόγος» της Χρυσής Αυγής σε νέα του παρέμβαση στον ΒΗΜΑ FM υποστήριξε ότι ο Άρειος Πάγος δεν μπορεί να απαγορεύσει στη Χρυσή Αυγή να κατέβει στις εκλογές:

«Δεν είπα ακριβώς ότι οι ποινικές διώξεις είναι εκτός συνταγματικών ορίων. Υποστηρίζω τη θέση, όπως και ο ομότεχνός μου Ευάγγελος Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα απαγορεύεται διάλυση πολιτικών κομμάτων, οποιαδήποτε ιδεολογία και να έχουν. Επομένως, το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα μελλοντικά εμφανιστεί, ιδεολογικά μπορεί να καταπολεμείται στην ανοιχτή δημοκρατία που κατοχυρώνει το Σύνταγμα στην Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική τοποθέτηση, την οποία έχει και δίνει στους φοιτητές του, στη σελίδα 449 του βιβλίου του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το καταστατικό (της Χ.Α.) έχει πάρει άδεια και εννοεί ότι θα λειτουργεί σεβόμενη το καθεστώς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που ορίζει το Σύνταγμα και το έχουν κάνει όλα τα κόμματα, και το ΚΚΕ μ-λ, π.χ. και όλοι. Διάλυση κόμματος, όμως, δεν επιτρέπεται. Το Σύνταγμα μπορεί να απαγορεύσει ένα κόμμα όταν δεν καταθέσει την υπεύθυνη δήλωση του ν. 3023 περί πολιτικών κομμάτων ότι δεν θα σεβαστεί το καθεστώς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.» τόνισε.

Απαντώντας, επίσης, στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ για «στενές» επαφές με τη Χρυσή Αυγή  ο ίδιος τόνισε:

«Καμία σχέση. Δύο ή τρεις φορές κλήθηκα (να πω την άποψή μου) από κανάλια, τηλεφωνικά, όπως το κάνω και τώρα. Και λέω ότι είναι σαφές πως διάλυση ή απαγόρευση κόμματος δεν είναι δυνατή στην Ελλάδα. Δύο φορές συνέβη αυτό. Όταν μιλάω τηλεφωνικά, δεν γνωρίζω (ποιοι είναι καλεσμένοι). Αλλά την επιστημονική μου άποψη για τη διάλυση των κομμάτων τη θεωρώ σαφή και εμπεριστατωμένη και σας παραπέμπω στα μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου του κ. Βενιζέλου. Μιλά και για το μέλλον ο ίδιος, αλλά επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν πηγαίνει και τόσο καλά – για να μην πω και κάτι χειρότερο – γι’ αυτό ακριβώς γίνονται κάποιες τέτοιες απέλπιδες προσπάθειες για να σωθεί… Ουδέποτε με προσέγγισε κάποιο στέλεχος της Χ.Α. ούτε ξέρω κανέναν. Τίποτε απολύτως. Όσους γνωρίζω, τους γνωρίζω από την τηλεόραση.»

By