Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Ούτε περιθώρια, ούτε λόγος για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη

pasok622_201113Σε συνεχή επαφή βρίσκονται ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς αξιολογούν από κοινού τόσο την καμπύλη που διαγραφεί η στάση της τρόικας όσο και τις προτάσεις που διατυπώνουν προς την τρόικα οι αρμόδιοι υπουργοί και κυρίως οι κκ. Στουρνάρας και Βρούτσης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει:
1. Όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπή μισθών και συντάξεων

2. Ρύθμιση για τον Ενιαίο φόρο ακινήτων αποδεκτή από τις Κ.Ο. των δύο κομμάτων

3. Προστασία πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού

4. Όχι ομαδικές απολύσεις

Υπενθυμίζεται από το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που αυτές «οι τέσσερις αυτές κόκκινες γραμμές συνιστούν θεμελιώδη θέση της κυβερνητικής πολιτικής αφενός γιατί στέλνει στην ελληνική κοινωνία μήνυμα σταθερότητας και προοπτικής εξόδου από τη δύσκολη περίοδο των θυσιών που έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση των πολιτών με το μνημόνιο. Αφετέρου δε γιατί έτσι ισχυροποιείται η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και επιβεβαιώνεται το στρατηγικό αδιέξοδο της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ που επενδύει στην αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε περίπτωση που ζητηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και ενοχλείται εμφανώς με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μείνει σταθερή στη θέση της «όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα».

«Το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει από την αρχή την πολιτική εξόδου από το μνημόνιο. Αγωνιζόμαστε να απαλλαγούμε από το μνημόνιο και θα το πετύχουμε» ξεκαθαρίζει η Χαριλάου Τρικούπη, την ώρα που ο κ. Βενιζέλος πραγματοποιεί κύκλο επαφών με ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά κόμματα που μετέχουν στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επαφές του με την ηγεσία του SPD που θα μετάσχει στη νέα γερμανική κυβέρνηση.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε φιλική συνομιλία στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών με τον παλιό γνώριμο του Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν με αντικείμενο την πορεία του ισχύοντος δεύτερου ελληνικού προγράμματος στη διαμόρφωση του οποίου πρωταγωνίστησαν οι κκ. Βενιζέλος και Ρεν.

Με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται σε εξέλιξη, «ο κ. Βενιζέλος θεωρεί άδικη και βλαπτική, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την ευρωζώνη, τη συζήτηση που άνοιξε στις αρχές Οκτωβρίου μέσα από την δημόσια αντιπαράθεση ΔΝΤ / Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕΚΤ ως προς το ελληνικό πρόγραμμα. Αντιθέτως είναι θετικοί για την Ελλάδα όλοι οι οιωνοί από τον διεθνή ιδιωτικό τομέα».

Στον αντίποδα, ζητά να συνεκτιμήθει η ρήτρα της βαθύτερης ύφεσης, η οποία περιλήφθηκε στο δεύτερο πρόγραμμα. Τώρα υπάρχει πλήρης σύμπτωση απόψεων Βενιζέλου – Σαμαρά με όπλο τις επιδόσεις όχι μόνο στο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και στο δημοσιονομικό έλλειμμα που θα κινηθεί κάτω από το όριο του 3%, τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη και επαναλαμβάνει: «Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλα ούτε και λόγος για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση αυτή».

Την ίδια στάση τηρεί το ΠΑΣΟΚ και για το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, εξηγώντας πως «η σκλήρυνση της στάσης του κ. Χατζηδάκη στις επαφές με την τρόικα οφείλεται εν πολλοίς στην καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ πώς δεν χωρεί καμία υποχώρηση στην προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού».

Όσον αφορά στις βελτιώσεις στον στον ενιαίο φόρο ακινήτων, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι χάρη στην αντίδραση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και τη καλή συνεργασία με την ΚΟ της ΝΔ επήλθαν σημαντικές βελτιώσεις κοινωνικά δίκαιες. Είναι επίσης εμφανές ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται πόσο άδικες ήσαν οι επιθέσεις κατά του ειδικού τέλους ακινήτων του Σεπτεμβρίου 2011 χάρη στο οποίο, σε καθοριστικό βαθμό, η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της περιόδου 2011-13.

Παράλληλα, προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και ενόψει του νέου ΕΣΠΑ ΕΊΝΑΙ τα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα και ιδίως τα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας, τα διορθωτικά μέτρα για τους αναπήρους και την ασφαλιστική κάλυψη υγείας για τους ανέργους και άλλες ακάλυπτος ομάδες.

Σχετικά με στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για «γκάφα» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την κατάθεση πρότασης μομφής, «λόγω της περίεργης επιλογής του να επιτεθεί στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των υποβρυχίων / ναυπηγείων, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ως ένδειξη στρατηγικής αμηχανίας την «πρόσκληση αποστασίας» που απροκάλυπτα απηύθυνε ο κ. Τσίπρας.

Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι η ενότητα της κοινοβουλευτικής του ομάδας είναι αρραγής και πως η σκληρή αντίδραση του κ. Βενιζέλου απηχεί το σύνολο των μελών της ΚΟ. Ταυτόχρονα, η σύγκρουση αυτή εκτιμά το ΠΑΣΟΚ ότι «εντείνει τις πιέσεις και στον κ. Κουβέλη καθώς συμψηφισμοί και ισορροπίες δεν χωρούν στις κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύεται και πάλι η υπόθεση της «κεντροαριστεράς της ευθύνης» ως εκφραστή μιας πολιτικής προοδευτικής αλλά και καθαρής και υπεύθυνης που παίζει πραγματικό ρόλο για τον τόπο και τους πολίτες, λένε κύκλοι πολύ κοντά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By