Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Πρόσκληση συστράτευσης η προγραμματική συμφωνία

Την αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς περιμένει η κυβέρνηση

kouvelis661

Σε τροχιά διεύρυνσης, όπως διατυπώθηκε για πρώτη φορά χθες επίσημα, βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά τη δημοσιοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.
Η βούληση των δύο κυβερνητικών εταίρων να ενισχύσουν το κυβερνητικό σχήμα και συνακόλουθα τη διαπραγματευτική τους πολιτική απέναντι στην τρόικα διαφάνηκε από το πρώτο κιόλας άρθρο της προγραμματικής συμφωνίας, η οποία τόσο στο σύνολό της «ή σε επί μέρους σημεία της είναι ανοικτή για συζήτηση με άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, πέρα από τα δύο κόμματα που στηρίζουν την σημερινή κυβέρνηση», προκαλώντας έκπληξη.
Τη θέση της κυβέρνησης ότι «η Προγραμματική Συμφωνία δεν είναι μια συμφωνία ανάμεσα στα δυο κόμματα, είναι μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία. Η Προγραμματική Συμφωνία είναι μια πρόσκληση σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμπράξουν, να συστρατευθούν, να βοηθήσουν» επανέλαβε λίγο μετά την συνάντησή του με το σλοβάκο ομόλογό του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας τη σχετική διάθεση της κυβέρνησης.
Το προσκλητήριο φαίνεται να αφορά πρωτίστως τη Δημοκρατική Αριστερά, καθώς στελέχη της συνυπέγραψαν το κείμενο της «Πρωτοβουλίας των 50» για την Κεντροαριστερά, εκφράζοντας δημόσια την αγωνία τους για την ανασυγκρότηση του χώρου, ως φορέα σταθερότητας του πολιτικού συστήματος.

samaras-venizelos800
Η ένταση της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα σε πολιτικό επίπεδο είναι μια από τις γέφυρες που ρίχνει η κυβέρνηση, για να επικοινωνήσει με όσες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να μετάσχουν στη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος. «Η Προγραμματική Συμφωνία αποτελεί και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους θεσμικούς μας εταίρους. Είμαστε συνεπείς, θα τηρήσουμε και θα σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά δε μπορούμε ν’ αποδεχθούμε νέα βάρη για τον ελληνικό λαό» τόνισε χθες ο κ. Βενιζέλος, την ώρα που «Σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να κάνει καθαρό ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί τη λήψη νέων μέτρων, οριζόντιων ή «στοχευμένων», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, μόλις προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, καταλήγοντας: «απαιτείται μια ισχυρή επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους που θα οδηγεί σε αλλαγή πολιτικής».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By