Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Η ώρα της ιστορικής συμφιλίωσης

Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος απόψε στο ίδιο βήμα

pasok9Μπορεί η διαδικτυακή μετάδοση του επιστημονικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη να καθήλωσε 28.000 χρήστες, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο αναμένεται η σημερινή, δεύτερη ημέρα και οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του Κινήματος στη διάρκειά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είναι το πρόσωπο που θα δώσει με την τοποθέτησή του το σήμα για μια μεγάλη Κεντροαριστερά, ένα συμμαχικό σχήμα στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια ανακατάληψης του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ευρύτερο σχήμα, που έχει περιγραφεί στο παρελθόν ως «Ελιά» (στα ιταλικά πρότυπα) δεν θα έβρισκε αντίθετο ούτε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ θα δημιουργούσε προϋποθέσεις συσπείρωσης στην Κεντροαριστερά.

Η ανακωχή στα στρατόπεδα «παπανδρεϊκών» και «βενιζελικών» θεωρείται κάτι περισσότερο από δεδομένη, ενώ πολλά στελέχη της διακυβέρνησης Παπανδρέου έχουν δηλώσει ότι σήμερα θα παραστούν στις εργασίες του συνεδρίου. Άλλωστε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα εμφανιστεί από το βήμα του συνεδρίου ενωτικός, ενσωματώνοντας στοιχεία από τις εισηγήσεις των ομιλητών, πρώην πρωθυπουργών της χώρας.

Το επιστημονικό συνέδριο είναι το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης των δυνάμεων του χώρου, αφού θα ακολουθήσει σε ελάχιστο χρόνο ένα κείμενο υπογραφών προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς, εκκινώντας τη διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου φορέα. Οι «50» που είχε περιγράψει σε άρθρο του τους προηγούμενους μήνες ο Νίκος Μπίστης ως αναγκαίο μέγεθος για την νέα προσπάθεια έχουν βρεθεί, μαζί και οι υπογραφές τους.

Το νέο σχήμα, προϊόν ιστορικών συμβιβασμών και προσωπικών επιδιώξεων θα επιχειρήσει να αλλάξει τους συσχετισμούς, προσελκύοντας πρόσωπα και δυνάμεις που επέλεξαν είτε την αποστασιοποίηση είτε την αλλαγή κομματικής στέγης, αλλά και να ενώσει όλους εκείνους που αιφνιδιάστηκαν από την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την παρούσα κυβέρνηση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By