Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Επιστρέφει στην Χ. Τρικούπη το ΠΑΣΟΚ

Εγκαταλείπει την Ιπποκράτους λόγω χρεών – Θα μείνει και στην Σοσιαλιστική Διεθνή και στο νέο φορέα που θα δημιουργηθεί από το SPD

pasok
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Ένα βήμα πίσω στην μετωπική με τον Γ. Παπανδρέου φαίνεται ότι κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε σύσκεψη που είχε με τους συνεργάτες του η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, έδειξε ότι δεν προτίθεται να το τραβήξει στα άκρα.
Ενδεικτικό των προθέσεων του είναι ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το θέμα των οικονομικών θα τεθεί μεν αλλά στόχος είναι να μην εξελιχθεί στο μείζον ζήτημα επισκιάζοντας όλα τα υπόλοιπα. Φυσικά το Πολιτικό Συμβούλιο είναι ένα «ζωντανό όργανο» όπου κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η συζήτηση.
Ο κ. Βενιζέλος κράτησε στο γραφείο του για κατ” ιδίαν συζήτηση τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον γενικό διευθυντή του κόμματος Νίκο Σαλαγιάννη, προκειμένου να συζητήσουν τον χειρισμό του θέματος.
Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλο, στην αυριανή συνεδρίαση δεν εκλήθη ο Γιώργος Παπανδρέου – κάτι που σε ανακοίνωση της η Ιπποκράτους είχε αναφέρει ευθέως – δείγμα και αυτό ότι δεν επιθυμεί να μονωπωλήσει την συζήτηση το θέμα των άδειων ταμείων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει πάντως το ταμειακό πρόβλημα του κόμματος βάσει των στοιχείων που έχει από το υπόμνημα Σαλαγιάννη το οποίο έχει στα χέρια του και θα ακολουθήσει συζήτηση.
– Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό, εξηγώντας την τραγική οικονομική κατάσταση, να εξαγγείλει την επιστροφή των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στο ιστορικό κτίριο της οδού Χαριλάου Τρικούπη 50 ώστε να γλιτώσει από το ενοίκιο του «πράινου κτιρίου» της Ιπποκράτους που εγκαινιάστηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) πέταξε το μπαλάκι και στα άλλα κόμματα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που προχωρά σε αυτόν τον έλεγχο, γιατί και τα  άλλα κόμματα είναι υπερχρεωμένα και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρα πολλά  χρέη και το ΚΚΕ έχει πάρα πολλά χρέη. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ με το 4%  είχε  8 εκ. χρέος και το ΠΑΣΟΚ με το 40% είχε 120 εκ. Αναλογικά είναι περίπου τα ίδια.  Εμείς πήραμε την απόφαση να πάμε στη γραμμή της πλήρους διαφάνειας». Προσδιόρισε ότι το πόρισμα, θα έρθει στις επόμενες  μια – δυο εβδομάδες, στα όργανα του ΠΑΣΟΚ , που είναι το πολιτικό συμβούλιο του και η Κεντρική του  Επιτροπή και τα όργανα είναι που θα αποφασίσουν συλλογικά. «Αυτό που νομίζω ότι έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για τους πολίτες και για το πολιτικό και κομματικό σύστημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Το πλαίσιο της χρηματοδότησης των κομμάτων πρέπει να αλλάξει μέσα από τη Συνταγματική αναθεώρηση, να γίνει πιο ουσιαστικό και διαφανές» είπε δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ.

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου διαψεύδουν την φιλολογία που αναπτύχθηκε από ηλεκτρονικά ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ φεύγει από την Σοσιαλιστική Διεθνή (πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Παπανδρέου). «Θα είμαστε και στα δύο και στη Σοσιαλιστική Διεθνή και στο νέο μόρφωμα που θα δημιουργηθεί» λένε και διαβεβαιώνουν ότι η ετήσια συνδρομή του ΠΑΣΟΚ δεν είναι υψηλή. Όπως διευκρίνιζαν πηγές της Ιπποκράτους: «Το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα άλλα κόμματα-μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), μετέχει στην Σοσιαλιστική Διεθνή (ΣΔ), αλλά μετέχει και ως ιδρυτικό μέλος και στην Progressive Alliance (PA), η συγκρότηση της οποίας ανακοινώθηκε ως γνωστόν στις 15/12/2012 στη Ρώμη. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μάλιστα μετείχε ως ομιλητής* στη σχετική δημόσια εκδήλωση. Στο πλαίσιο μάλιστα της συνάντησης της Ρώμης, ο κ. Βενιζέλος είχε συναντήσεις με πολλούς ομολόγους του, μεταξύ των οποίων ο Sigmar Gabriel (ηγέτης του SPD Γερμανίας), ο Harlem Désir (ηγέτης του PS Γαλλίας), ο Victor Ponta (Πρωθυπουργός της Ρουμανίας και ηγέτης του PSD) και ο οικοδεσπότης Pier Luigi Bersani (ηγέτης του DP Ιταλίας), κ.ά.

Στην PA δεν μετέχουν μόνο σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εργατικά κόμματα, αλλά και προοδευτικά-δημοκρατικά κόμματα, κινήματα ή οργανώσεις, με τη μορφή διεθνούς δικτύου. Η στάση των κομμάτων που είναι μέλη ή παρατηρητές της ΣΔ δεν προσδιορίζεται απέναντι στη ΣΔ με κριτήριο την συγκρότηση της PA ή την συμμετοχή σε αυτήν».

Ο κ. Βενιζέλος έδωσε επίσης εντολές στους συνεργάτες του να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την… εργασιοθεραπεία με επισκέψεις κλιμακίων σε υπουργεία και κυβερνητικό έλεγχο, προκειμένου να μην υπάρξει χαλάρωση τις ημέρες που θα απουσιάζει. Ως γνωστόν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναχωρεί την Τρίτη για τις ΗΠΑ, όπου θα παραβρεθεί στην ορκωμοσία της κόρης του σε αμερικανικό πανεπιστήμιο και εν συνεχεία θα μεταβεί στη Δρέσδη για την εκδήλωση του γερμανικού SPD. Στην Αθήνα θα επιστρέψει στις 24 Μαΐου.

Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι το άρθρο που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο κ Βενιζέλος συνιστά και ένα πρόπλασμα της τακτικής του κόμματος εφεξής. Με τον τίτλο «Μνημόνιο ή αντιμνημόνιο: Το ψεύτικο δίπολο της κρίσης» ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει ένα διττό στόχο:

[icon icon=»0101.png»][/icon]Αφενός να επαναφέρει την πρόταση του προς την ΔΗΜΑΡ για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές. «Η πρότασή μας για τη συγκρότηση της ευρύτερης δυνατής κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών, σε αυτό το Ευρωπαϊκό στρατηγικό πλαίσιο εντάσσεται» αναφέρει χαρακτηριστικά.

[icon icon=»0101.png»][/icon]Αφετέρου να ασκήσει τη μέγιστη πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αντιμνημονιακή του στάση. Ορισμένοι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου το πάνε ακόμη πιο μακριά, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να εισάγει στην δημόσια συζήτηση την πίεση προς την Κουμουνδούρου να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες σε κυβέρνηση συνεργασίας, με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές. Κάτι όμως που δεν προκύπτει ευθέως από τα γραφόμενα του κ. Βενιζέλου.

Στο άρθρο του αναφέρει:  «Στο εσωτερικό, του ΣΥΡΙΖΑ  και ιδίως στο επίπεδο του στελεχικού δυναμικού, είναι προφανής και ρητός ο διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους θέλουν μια σταθερή πορεία μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και όσους έχουν πειστεί ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται εκτός ευρώ και αν χρειαστεί και εκτός Ε.Ε» υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος. Σημειώνει δε ότι «η εσωτερική αυτή αντίφαση είναι δυσβάστακτη για ένα κόμμα που είναι πολύ υπερήφανο για τις τελευταίες εκλογικές του επιδόσεις, οι οποίες δεν οφείλονται όμως σε αυτό, αλλά στη σφοδρή σύγκρουση του πολιτικού ΠΑΣΟΚ της κρίσης» και πως «η αντίφαση αυτή είναι δυσβάστακτη για ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που περιέργως απέκτησε αυτοσυνειδησία πλειοψηφικού ρεύματος, χωρίς αυτό να αντιστοιχεί ούτε στα εκλογικά, ούτε στα καλύτερα δημοσκοπικά δεδομένα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο του τονίζει πως «η τεχνητή διαίρεση μεταξύ «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών» δυνάμεων εμποδίζει να αντιληφθούμε τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και τη δυναμική τους» και αναρωτιέται: «Για πόσο όμως ακόμη;», Ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι «είναι τώρα αντιληπτό το τι αποφεύχθηκε. Πόσο χειρότερα μπορούσαν να είναι τα πράγματα, αν εφαρμοζόντουσαν άλλα σενάρια, δίπλα από τα οποία περάσαμε «ξυστά»» και διερωτάται: «Ποιο νόημα έχει τώρα πλέον η τεχνητή και δημαγωγική διάκριση των πολιτικών δυνάμεων σε «μνημονιακές» και «αντιμνημονιακές»; Υπάρχουν, πράγματι, ακόμη κάποιοι που ισχυρίζονται σοβαρά ότι μπορεί να είσαι εντός ευρώ, αλλά εκτός κανόνων της Ευρωζώνης, όπως αυτοί διαμορφώνονται μέσα στους υφισταμένους οικονομικούς και πολιτικούς συσχετισμούς της Ευρωζώνης; Συσχετισμούς διακρατικούς και συντηρητικούς που θέλουμε και πρέπει να αλλάξουμε, αλλά πάντως συσχετισμούς που δεν μπορούμε ακινδύνως να αγνοήσουμε».

Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι «η διάκριση αυτή είναι ένα μεγάλο πολιτικό τέχνασμα, ένα κατάφωρα παλαιοκομματικό τέχνασμα που γίνεται δήθεν στο όνομα της καταγγελίας του παλιού πολιτικού συστήματος!».

By