Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Καμία ανοχή στη Χρυσή Αυγή

«Όποιος όμως καλλιεργεί τη ρητορική του διχασμού θα βρει το πρόβλημα μπροστά του» επισημαίνουν κύκλοι της Χ. Τρικούπη

fosR1900106 pasok jordan mediaΕδώ και ένα περίπου χρόνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εκδηλώσει πρωτοβουλίες όχι μόνο για την καταδίκη των ενεργειών της Χρυσής Αυγής, αλλά και για την ψήφιση νόμου με ιδιαίτερα αυστηρές διατάξεις για τους κήρυκες και αυτουργούς της βίας, επισημαίνουν κύκλοι της Χ.Τρικούπη, υπενθυμίζοντας ότι στις 20 Μαρτίου του 2013 το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει θεσμική πρωτοβουλία καταθέτοντας πρόταση νόμου με τίτλο «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας». Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΔΗΜΑΡ έχουν καταθέσει σχετική Πρόταση Νόμου στην Βουλή στις 10 Μαΐου της ίδιας χρονιάς.

«Σ’ όλο αυτό το διάστημα δεν διστάσαμε με απόλυτο τρόπο να καταδικάζουμε τους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής, ζητώντας την συνεργασία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για την απομόνωσή της.» επισημαίνουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δυο φορές στην Βουλή – και μάλιστα η δεύτερη πριν λίγες ημέρες – ζήτησε δια του Γραμματέα της Κ.Ο. να συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων για να επιβάλλει την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής στους βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος και να ενημερώσει σχετικά με τους τραμπουκισμούς τους την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στην «Χρυσή Αυγή» και ότι αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εγκληματική οργάνωση. Είναι σημαντικό ότι τώρα η θέση αυτή υιοθετήθηκε ως θέση της κυβέρνησης με το έγγραφο και τα στοιχεία που διαβίβασε ο υπουργός δημόσιας τάξης στην εισαγγελέα του ΑΠ, υπογραμμίζεται, την ώρα που «έχουμε όμως επισημάνει ότι πρέπει και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αποφεύγονται ακρότητες που δημιουργούν διχαστικές καταστάσεις και οξύνουν ανεπίτρεπτα το πολιτικό κλίμα» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

Ούτως ή άλλως η κρίση και οι συνέπειές της, όπως η οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών, η μεγάλη ανεργία, οι επιβαρύνσεις για την κάθε οικογένεια, δημιουργούν οργή και αγανάκτηση στους πολίτες. Και αυτό όμως – όπως και οι διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού κόσμου – δεν δικαιώνουν σε καμία περίπτωση την αναβίωση του ναζισμού και τις πράξεις βίας γιατί έτσι απειλείται η κοινωνική ειρήνη και συνοχή, εκτιμά το Κίνημα, ενώ όταν πάνω σ’ αυτά οικοδομούνται πολιτικές έντασης από κόμματα που προσδοκούν να εισπράξουν οφέλη, όταν εκτοξεύονται με άφρονα τρόπο λέξεις όπως «προδότες», «κρεμάλες», «δοσίλογοι» και «χούντα» ωφελούνται μόνο οι ακραίες φωνές και ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου απειλώντας με ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Για το ΠΑΣΟΚ, το «αυγό του φιδιού» της Χρυσής Αυγής εκκολάφτηκε από το 2010 στις πλατείες των αγανακτισμένων, και στις διάφορες «επιθέσεις» ακραίων στοιχείων που πεισματικά ορισμένα κόμματα αρνούνται να καταδικάσουν, ακόμη και όταν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές, υπογραμμίζοντας ότι ότι στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όταν η κρίση δημιούργησε ανάλογα με την Ελλάδα προβλήματα στην κοινωνία, δεν αναπτύχθηκαν φασιστικά κινήματα. Γιατί; Γιατί οι πολιτικές δυνάμεις εκεί, ακόμα και οι αντιπολιτευόμενες λειτούργησαν με κοινή λογική και με συγκροτημένη διεκδικητική στάση χωρίς ακρότητες.

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, τα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις του Συνταγματικού τόξου οφείλουν να κατανοήσουν καλά την κατάσταση που δημιουργείται και να συνεργαστούν προκειμένου να μην επικρατήσουν οι λογικές της βίας των νεοναζιστών, παρότι «είναι υπαρκτές και σεβαστές οι πολιτικές μας διαφορές» ξεκαθαρίζει η Χ.Τρικούπη. Όμως για να ενεργοποιηθούν οι δημοκρατικοί πολίτες, για να σταματήσει να δηλητηριάζεται η κοινωνική μας ζωή, χρειάζεται να σταθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ απέναντι στον φασισμό και να περιφρουρήσουμε την δημοκρατική ομαλότητα.

Είναι άλλο πράγμα η ναζιστική επιλογή, η επιλογή της βίας και η λειτουργία μιας εγκληματικής οργάνωσης με μανδύα κόμματος και άλλο ένας πολιτικός λόγος που με μικροκομματικά κριτήρια καλλιεργεί τη στρατηγική της έντασης και του κοινωνικού και πολίτικου μίσους. Όποιος όμως καλλιεργεί τη ρητορική του διχασμού θα βρει το πρόβλημα μπροστά του. Και δεν είναι ούτε ριζοσπάστης ούτε ασυμβίβαστος, όποιος καλλιεργεί την ένταση και το μίσος. Μόνο κινδύνους δημιουργεί για την κοινωνία και τους πολίτες. Και εν τέλει με την οξύτητα και τον διχασμό κανείς δεν θα «κερδίσει» – εκτός από τους επικίνδυνους ακραίους – και η προσπάθεια που κάνουν οι Έλληνες για να βγάλουν την χώρα από την κρίση και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον, θα αποδυναμώνεται.

Την ίδια ώρα. το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως δύναμη ευθύνης και λογικής και θα συνεχίσει να κρατά ανοικτό το μέτωπο απέναντι στην βία και τον φασισμό, επιδιώκοντας να ενώσει τους Έλληνες, επισημαίνεται, καθώς «ζητήσαμε και ζητάμε από την Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τους Νόμους, για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα που έχουν ήδη τελεστεί. Περιμένουμε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και όλα τα αρμόδια εισαγγελικά και δικαστικά όργανα να κάνουν αυτό που πρέπει με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία».

Αλλά όπως είπε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος χρειάζεται και τροποποίηση επί το αυστηρότερο κρίσιμων διατάξεων της ποινικής νομοθεσίας, για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα οι βιαιότητες και οι ακρότητες της Χρυσής Αυγής, για να αντιμετωπισθεί αυτή ως εγκληματική οργάνωση.
Φυσικά χρειάζεται να ληφθούν και όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην παρατηρούνται «ολιγωρίες» αστυνομικών οργάνων απέναντι σε επικαλούμενες εγκληματικές ή βίαιες ενέργειες. Οι πολιτικές οδηγίες του Υπουργείου δημόσιας τάξης πρέπει να εκτελούνται. Το ΠΑΣΟΚ τέλος επισημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς επιφυλάξεις και αναστολές η συγκρότηση του χώρου της ευρύτερης κεντροαριστεράς, της παράταξης της Δημοκρατίας, της νηφαλιότητας και της ευθύνης που θα εγγυηθεί ότι δεν θα επικρατήσουν επικίνδυνες και διχαστικές καταστάσεις στο δημόσιο βίο, ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες.

Την ιδία ώρα δε λείπει και η κριτική του Κινήματος προς τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Ασμούσεν (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ) στη Φρανκφούρτη έσπευσε να ταυτισθεί με αυτούς που στο εξωτερικό υποτιμούν τις θυσίες των Ελλήνων και τις προσπάθειες της Ελλάδας, δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας εναντίον της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και της απασχόλησης .«Ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται με όσους θέλουν νέα μνημόνια. Δήλωσε πανηγυρικά ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο! Και το έκανε αυτό μέσα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας!» τονίζει το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι δεν βρήκε επίσης λέξη να πει για δημοσιονομικά επιτεύγματα, για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη με 5% του ΑΕΠ!
«Θα έχει ενδιαφέρον όμως να μας πει πως αισθάνθηκε ακούγοντας τον κ. Ασμούσεν να μιλά για «απόδοση του προγράμματος», και «θετικά και ενθαρρυντικά στοιχεία για την Ελλάδα», την ώρα που αυτός καταστροφολογούσε εις βάρος της χώρας του», καταλήγει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By