Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Παυλόπουλος: Όχι στην ποινικοποίηση της φτώχειας

H εξίσωση φτωχός ίσον εγκληματίας είναι απαράδεκτη. Ποινικοποιεί την συμπεριφορά οφειλέτη του δημοσίου ακόμη και όταν δεν έχει να πληρώσει για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας

prokopis

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει διάταξη για την ποινικοποίηση του οφειλέτη που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να πληρώσει τις οφειλές του προς το δημόσιο, εξέφρασε στη Βουλή ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης που προκλήθηκε από τον Προπόπη Παυλόπουλο να πάρει θέση επί του θέματος αυτού, ανέφερε πως βρίσκεται σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να έρθει προς ψήφιση η διάταξη.

«Η ποινικοποίηση οφειλέτη που δεν έχει δυνατότητα πληρωμής, είναι σωστό και το έχουν πει όλες οι πτέρυγες της βουλής, έχω ετοιμάσει διάταξη εδώ και καιρό, αλλά το Οικονομικών είναι το επισπεύδον σε αυτή την περίπτωση, είμαστε σε επαφή για να φέρουμε τη διάταξη», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα, ο  συνταγματολόγος και  βουλευτής της ΝΔ,  παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την παιδική πορνογραφία και την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ανέφερε ότι έχει καταθέσει  από τον περασμένο  Νοέμβριο  διάταξη για την αλλαγή του άρθρου 3 παρ. 1 του νόμου 3943/2011, ο οποίος «σε εφαρμογή των μνημονίων» ποινικοποιεί την συμπεριφορά οφειλέτη του δημοσίου ακόμη και όταν δεν έχει να πληρώσει για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας. Σύμφωνα με τον κ.  Παυλόπουλο  ποινική ευθύνη υφίσταται εφόσον διαπιστωθεί δόλος ή βαριά αμέλεια.

«Η εξίσωση «φτωχός ίσον εγκληματίας» είναι απαράδεκτη. Είναι διατάξεις μεσαιωνικού τύπου, αποπνέουν ιεροεξεταστική νοοτροπία», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ κάνοντας λόγο για «κληρονομιά των κυβερνήσεων Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου».

«Είναι εγκληματίας εκείνος που έχει πτωχεύσει πολλές φορές από την πολιτική του κράτους και αδυνατεί να πληρώσει;», αναρωτήθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος ενώ επισήμανε με έμφαση ότι  «δεν είναι θέμα Στουρνάρα ούτε υπουργείου Οικονομικών. Είναι θέμα δικό σας. Μπορείτε να φέρετε την διάταξη χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν έχει οικονομική επίπτωση».

By