Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παύεται η δίωξη για αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία

Σχετική τροπολογία κατέθεσε το υπ. Δικαιοσύνης με στόχο  την αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων

@fosphotos.com Alexandros Katsis
@fosphotos.com Alexandros Katsis

Τροπολογία που προβλέπει την παραγραφή του αξιόποινου και την παύση της δίωξης για αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία που έχουν τελεστεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου με στόχο την αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων από μεγάλο αριθμό δικογραφιών που αφορούν μικρά αδικήματα και την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας.

Ως αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία θεωρούνται α) τα πταίσματα και β) τα πλημμελήματα για τα οποία ο νόμος απειλεί με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο, παραγράφονται και δεν εκτελούνται ποινές στερητικές της ελευθερίας διάρκειας μέχρι 6 μηνών που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι επιβληθείσες ποινές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευσή του, με τις οριζόμενες εξαιρέσεις και όρους.

Εξαιρούνται αδικήματα σχετικά με την υπηρεσία (παθητική και ενεργητική δωροδοκία, δωροδοκία δικαστή, ψευδής βεβαίωση και νόθευση από υπάλληλο, απιστία σχετική με την υπηρεσία), ενώ η παραγραφή του αξιόποινου δεν ισχύει για την παράβαση του ποινικού κώδικα σε περιπτώσεις αγοράς εμπορευμάτων με πίστωση, σε περιπτώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας (μη καταβολή δεδουλευμένων κλπ) και για παράβαση διατάξεων για τη λειτουργία του Ανταγωνισμού.

Επίσης, με την ίδια τροπολογία καταργείται η διάταξη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Αντ.  Ρουπακιώτη και η οποία είχε προκαλέσει αρκετή δυσφορία, σύμφωνα με την οποία «δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς ένδειξη ευγνωμοσύνης».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By