Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΓΔΜ: «Βρισκόμαστε μακριά από τη λύση στο ζήτημα της ονομασίας»

O Μάθιου Νίμιτς δεν έχει υποβάλει νέες ιδέες ή προτάσεις

mathiou-nimits

Μακριά από την εξεύρεση μιας λύσης για το ζήτημα της ονομασίας βρίσκονται ΠΓΔΜ – Ελλάδα υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι.

«Τώρα είμαστε πολύ πιο μακριά σχετικά με την εξεύρεση λύσης απ΄ ότι πριν από μερικά χρόνια. Θα ήθελα να ήμουν σε θέση να έλεγα ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να ξεπεράσουμε αυτό το ζήτημα, όμως η πραγματικότητα μας επιβάλει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» τόνισε ο κ. Πόποσκι σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα των Σκοπίων, Φάκτορ (faktor).

Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στο ζήτημα του ονόματος της χώρας, Μάθιου Νίμιτς δεν έχει υποβάλει νέες ιδέες ή προτάσεις για την εξεύρεση λύσης στο φλέγον θέμα.

Ο κ. Πόποσκι επέρριψε στην ελληνική μεριά την ευθύνη για τη στασιμότητα σχετικά με το θέμα της ονομασίας, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ ότι η Ελλάδα δεν έχει διάθεση για διάλογο και ότι επιδιώκει να παραμένει άλυτο το ζήτημα του ονόματος, προκειμένου τα Σκόπια να μην ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να αλλάξει το «συνταγματικό» όνομα της ΠΓΔΜ και επανέλαβε τη θέση ότι οποιαδήποτε πρόταση προωθηθεί για το θέμα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

By