Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

ΠΓΔΜ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης Νίκολα Γκρούεφσκι

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Νίκολα Γκρούεφσκι αρχηγός του κόμματος VMRO – DPMNE, το οποίο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ αναδείχτηκε πρώτο κόμμα

grouefksi600_190514

Ο κ.Γκρούεφσκι έχει στη διάθεση του 20 ημέρες, έως τις 8 Ιουνίου για να παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας στη Βουλή και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται ο κ. Γκρούεφσκι με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα δύο αυτά κόμματα, τα οποία συμμετέχουν στην απερχόμενη κυβέρνηση, θα συνεργαστούν και στη νέα.

Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 27ης Απριλίου , ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι επικράτησε με μεγάλη διαφορά, εκλέγοντας 61 βουλευτές από τους 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ (στις προηγούμενες εκλογές, πριν από τρία χρόνια είχε εκλέξει 56 βουλευτές).

Αντιπολίτευση

Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ εξέλεξε 34 βουλευτές (από 42 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές). Έναν βουλευτή εξέλεξε το νεοσύστατο σλαβομακεδονικό κόμμα GROM του δημάρχου Κάρπος, Στέβτσο Γιακίμοφσκι.

Αλβανικά κόμματα

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο εξέλεξε 19 βουλευτές (στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλέξει 15 βουλευτές), ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εξέλεξε επτά βουλευτές, έναν λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Τέλος, έναν βουλευτή εξέλεξε το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι, το οποίο, όπως και το SDSM, ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών και πως δεν θα αποδεχτεί την έδρα που κέρδισε.

gruefski600_190514kii

Εκλογικό αποτέλεσμα

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό το SDSM του Ζόραν Ζάεβ, όπως και το μικρό αλβανικό κόμμα του Ρούφι Οσμάνι, δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών και απέχουν από τη νέα Βουλή της χώρας, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές δεν ήταν ελεύθερες και δημοκρατικές.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποποιήθηκαν των κοινοβουλευτικών εδρών τους, όμως η Βουλή επικύρωσε την εκλογή τους, καθώς δεν υπάρχει στο Σύνταγμα πρόνοια σχετικά με το τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος δεν αποδεχτεί την κοινοβουλευτική έδρα.

Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός του Ζόραν Ζάεβ χαρακτήρισε ως «πραξικόπημα» την επικύρωση των εδρών του και υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο ο Νίκολα Γκρούεφσκι προσπαθεί να «σύρει την αντιπολίτευση στη Βουλή ώστε να απαλλαγεί από τις κατηγορίες και τις εντυπώσεις για τον απολυταρχικό τρόπο που κυβερνά τη χώρα».

By