Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

ΠΓΔΜ: Επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου

«Η θέση για erga omnes συνιστά μη λογικό αίτημα της Ελλάδας»

skopia-vouli

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) μιλά με τον πλέον προκλητικό τρόπο για την θέση της Ελλάδας για την ονομασία της χώρας και επιτίθεται στον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Η θέση για erga omnes συνιστά μη λογικό αίτημα της Ελλάδας, το οποίο δεν οδηγεί προς την επίλυση του προβλήματος» ανέφεραν σε ανακοίνωσή της η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση. Μάλιστα έσπευσε να επικρίνει τον Ευ. Βενιζέλο λέγοντας: «Με τέτοιες θέσεις, ο Έλληνας υπουργός επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι αντί να έχει ως γνώμονα τις ευρωπαϊκές πολιτικές του 21ου αιώνα, οι οποίες περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση, τον διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό, η Ελλάδα, δυστυχώς, ζει ακόμη στο παρελθόν».

Οι σκοπιανοί σοσιαλιστές υποστηρίζουν ακόμη ότι «οι λανθασμένες πολιτικές του Νίκολα Γκρούεφσκι σχετικά με τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, το δικαστικό σύστημα και τους κρατικούς θεσμούς, επιτρέπουν την εκμετάλλευση τους από την ελληνική πολιτική και από κάθε μη καλοπροαίρετο πολιτικό απέναντι στη Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αρκετά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μετέδωσαν σχετικές αναφορές του κ. Βενιζέλου από τη συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα της Ελλάδας, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes), καθώς και τις επισημάνσεις του για τα εσωτερικά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ΠΓΔΜ.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της χώρας κατηγορούν τακτικά την αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ ότι οι επικρίσεις της προς την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι σχετικά με την προβληματική λειτουργία του κράτους δικαίου, τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και της δικαστικής εξουσίας στην ΠΓΔΜ, καθώς και για την προβληματική πολιτική κατάσταση στη χώρα (με την αποχή της αντιπολίτευσης από τη Βουλή) «συμπίπτουν με τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Ελλάδα για να παρεμποδίσει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της χώρας».

By