Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πεδίο μάχης για τρίτη ημέρα η Κωνσταντινούπολη [live-streaming-εικόνες-βίντεο]

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 νεκρούς και περισσότερους από 500 τραυματίες – Χίλιοι αστυνομικοί υπέβαλαν παραίτηση

Twitter hashtags: #direngeziparki  #occupygezi 
via Hunter Stuart | @Hoont
via Hunter Stuart | @Hoont

Για τρίτη συνεχή ημέρα συνεχίζονται οι ταραχές στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς και περισσότερους από 500 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, η αστυνομία έχει προβεί σε συνολικά 939 συλλήψεις από 90 διαδηλώσεις σε 48 διαφορετικά σημεία σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών.

Πηγές αναφέρουν ότι πάνω από 1.000 αστυνομικοί, έχουν δηλώσει παραίτηση, δείχνοντας την διαφωνία τους με την εξαιρετικά σκληρή και βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι διαδηλωτές κινούνται πλέον προς την κατεύθυνση Besiktas, περιοχή της Κωνσταντινούπολης όπου βρίσκεται το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, δημιουργώντας οδόφραγμα περίπου 200 μέτρα από το κτίριο, ενώ σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σε μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αμετακίνητος για το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ και κάλεσε τους διαδηλωτές να βάλουν τέλος στις διαμαρτυρίες τους.

via Mehmet Binay | @mehmetbinay
via Mehmet Binay | @mehmetbinay

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι διαδηλωτές δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και τους κατηγόρησε για εσκεμμένη πρόκληση έντασης και επεισοδίων. Αναφορικά με την εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και την βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών, σχολίασε πως το θέμα θα διερευνηθεί, όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

Αμφισβήτησε ξεκάθαρα πως πρόκειται για κοινωνική διαμαρτυρία κατά της πολιτικής που ασκείται στη χώρα και σημείωσε πως «Κάθε τέσσερα χρόνια έχουμε εκλογές και το έθνος αποφασίζειΕκείνοι που έχουν πρόβλημα με τις κυβερνητικές πολιτικές μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους στο πλαίσιο του νόμου και της δημοκρατίας», στο τηλεοπτικό του μήνυμα.

Περίπου 1.000 τραυματίες, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα στην όραση είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της αστυνομικής βίας σύμφωνα με ιατρικές οργανώσεις στην Τουρκία, ενώ το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως έξι διαδηλωτές έχουν χάσει την όρασή τους. Το πολιτιστικό κέντρο Nazim Hikmet έχει μετατραπεί σε κέντρο πρώτων βοηθειών, ενώ πλήθος καταγγελιών κάνει λόγο για παρεμπόδιση της ιατρικής βοήθειας από την αστυνομία.

Μπορείτε να δείτε εδώ ζωντανά από την milliyet.tv την μεγαλειώδη διαδήλωση και τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σήμερα το πρωί, σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να προσεγγίσουν την αποκλεισμένη, από τις δυνάμεις ασφαλείας, πλατεία Ταξίμ. Κάποιοι πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα και ρίψεις νερού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 81 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τα πρωτοφανή επεισόδια της Παρασκευής.

[custom_gallery id=»40924″]

Όλα άρχισαν την Πέμπτη από την βίαιη επιχείρηση της αστυνομίας για να διαλύσει τη συγκέντρωση εκατοντάδων στο μητροπολιτικό πάρκο, στην πλατεία Ταξίμ, που διαμαρτύρονταν για την ανέγερση νέου εμπορικού κέντρου. Το πρωί της Παρασκευής οι αστυνομικοί προχώρησαν σε πρωτοφανή χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει εκεί για ημέρες.

Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης κατέρρευσε μία σκαλωσιά, τραυματίζοντας δεκάδες διαδηλωτές. Ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια, η Κωνσταντινούπολη «πνίγηκε» στα δακρυγόνα και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μία 26χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από τεθωρακισμένο όχημα της Αστυνομίας.

Οι ταραχές μεταφέρθηκαν και σε άλλες πόλεις και συγκεκριμένα στην Άγκυρα, το Ικόνιο, τη Σμύρνη και την Αλικαρνασσό.

Στην Αθήνα οργανώνεται συγκέντρωση τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 5:30 μ.μ. στην τουρκική πρεσβεία Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης.

Δείτε εδώ τα χθεσινά επεισόδια στο ρεπορτάζ του Euronews.

Σε δήλωση της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνη εξωτερικών του κόμματος, Ρένα Δούρου, τονίζει πως «η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται μπροστά στο μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το 2002» και πως πρόκειται για μια σοβαρή δημοκρατική δοκιμασία, η οποία, μέχρι στιγμής, εκθέτει την τουρκική κυβέρνηση.

«Η χωρίς όρια, τυφλή καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης oποίοι διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της Κυβέρνησης να κατασκευάσει γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ικανοποιώντας σημαντικά οικονομικά συμφέροντα, αποδεικνύει στην πράξη πόσα πολλά μέτρα πρέπει να ληφθούν και σε πόσα ακόμα επίπεδα, προκειμένου η χώρα να εκπληρώσει το δημοκρατικό κριτήριο-πρόκριμα ένταξης στην ΕΕ. Η προσφυγή στη χρήση αστυνομικής βίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας αποφάσεων της κυβέρνησης Ερντογάν (σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ, τα δημόσια φιλιά, την αντισύλληψη, τις συλλήψεις δημοσιογράφων, δικηγόρων και πανεπιστημιακών, την ενίσχυση της θρησκευτικής παιδείας, τους διορισμούς δικαστικών, αστυνομικών και στρατιωτικών, κ.α.), που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα ως προς τις πραγματικές προθέσεις της σχετικά με το μοντέλο κοινωνίας που επιδιώκει να επιβάλλει» σημειώνει με έμφαση η κυρία Δούρου και καταλήγει: «Ο τουρκικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί, έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, στη διαμαρτυρία και την αντίσταση.

Video streaming by Ustream

Ο ελληνικός λαός εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ γιατί η διαδήλωσή τους υπερβαίνει ένα τοπικού ενδιαφέροντος ζήτημα: αφορά στο θεμελιώδες ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια κοσμική κοινωνία».

By