Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τεταμένη η κατάσταση στην πλατεία Ταξίμ

Ερντογάν : Καλώ τους διαδηλωτές να αποσυρθούν – Νέα συγκέντρωση στην πλατεία το απόγευμα

taksim 1Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη γύρω και μέσα στην πλατεία Ταξίμ, όπου διαδηλωτές και αστυνομία έχουν πάρει θέσεις μάχης.

«Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δημοκρατία σε έναν χώρο που τελεί υπό αστυνομική πολιορκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο φορέας “Αλληλεγγύης Ταξίμ” που συστάθηκε προκειμένου να αποτελέσει τον βασικό εκφραστή των διαμαρτυριών στο πάρκο της πλατείας, ενώ έκανε έκκληση για νέα συγκέντρωση στην πλατεία απόψε στις 19:00

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού αιτιολόγησε την πρωϊνή επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας νωρίς το πρωί στην Πλατεία Ταξίμ με το επιχείρημα ότι οι διαδηλωτές που την είχαν καταλάβει εδώ και δώδεκα ημέρες αμαύρωναν την εικόνα της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, επίκεντρο της αντικυβερνητικής αμφισβήτησης που συγκλονίζει εδώ και δώδεκα ημέρες την Τουρκία, δεν είναι μια «ζώνη κατοχής» και κάλεσε τους διαδηλωτές να αποσυρθούν υποστηρίζοντας πως το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αποτελεί μέρος μιας εσκεμμένης προσπάθειας να πληγεί η εικόνα και η οικονομία της Τουρκίας.

«Το πάρκο Γκεζί είναι ένα πάρκο και όχι μια ζώνη κατοχής. Καλώ όλους αυτούς που είναι ειλικρινείς να αποσυρθούν, το ζητώ ως πρωθυπουργός», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του κυβερνητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως οι διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, τρεις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By