Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πειραιώς: Οι τράπεζες θα περάσουν τα stress test

Υπάρχει μικρή πιθανότητα για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

trapeza peiraios

Η Πειραιώς για την Alpha Bank  και την Εθνική Τράπεζα εκτιμάει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της άσκησης της ΕΚΤ. Για την Eurobank, η οποία εμφανίζει το χαμηλότερο δείκτη στο 9,1% πλήρως προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της Βασιλείας 3 (CET-1 Basel III fully loaded) θα να επωφεληθεί τα μέγιστα από την αναταξινόμηση του αναβαλλόμενου φόρου σε έκπτωση φόρου, μειώνοντας την ανάγκη για οποιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου.

Αναφορικά με την αποτίμηση των τραπεζών, η τιμή-στόχος της μετοχής της Alpha Bank είναι τα 0,81 ευρώ ανά μετοχή (εύρος τιμών από 0,65-1,12, για την Εθνική Τράπεζα η τιμή-στόχος τίθεται στα 3,38 ευρώ (εύρος τιμών από 2,43-4,51 ευρώ) και για την Eurobank τα 0,43 ευρώ με εύρος τιμών τα 0,26-0,57 ευρώ. Οι συστάσεις για τις δύο πρώτες είναι outperform και neutral για την Eurobank.

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή ξεχωρίζει την Εθνική Τράπεζα ως προτιμητέα επιλογή από τον κλάδο για τους εξής λόγους: α) έχει θετικά προ προβλέψεων κέρδη περιθώρια που υποστηρίζονται από την Finansbank β) για τη μικρή πιθανότητα να χρειαστεί νέα κεφάλαια εξαιτίας διαφόρων δράσεων σε εξέλιξη που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν επιπλέον κεφάλαια γ) έχει ισχυρή ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις του χαμηλότερο του 100% και η καθαρή χρηματοδότηση της από το Ευρωσύστημα είναι στο 4% του συνολικού ενεργητικού της δ) φαίνεται να διαθέτει τον ισολογισμό με μικρότερο ρίσκο από την άποψη της ποιότητας των δανείων έναντι των αποθεματικών κεφαλαίων και ε) διαπραγματεύεται σε ελκυστική τιμή σχετικά με την ενσώματη αξία προσαρμοσμένη για τη Finansbank και τον επιπρόσθετο αναβαλλόμενο φόρο στις 0,72 φορές δείκτη P/E στις 6,7 φορές για το 2017.

Οι βραχυπρόθεσμες καταλύτες για τον κλάδο: α) η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεστ της ΕΚΤ έως τα τέλη του Οκτωβρίου β) η αναταξινόμηση του αναβαλλόμενου φόρου σε έκπτωση φόρου γ) η χαλάρωση από την ΕΚΤ των ορίων για τα επιλέξιμα ομόλογα προς εξασφάλιση των τραπεζών και δ) οι επερχόμενες ελληνικές προεδρικές εκλογές.

By