Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Περικοπές βουλευτών» ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βαθιά τομή σε εκλογικό νόμο και εκλογική διαδικασία προτείνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

mitsotakis xristofilopoulou fosphotos

Στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, με μείωση των βουλευτών που εκλέγονται, το σπάσιμο σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες των μεγάλων περιφερειών (Α”, Β” Αθήνας κλπ), αλλά και στην καλύτερη διαχείριση του πολιτικού χρήματος, αναφέρθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο Τολμήστε για τη Δημοκρατία.

Ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στις προθέσεις μας, βάζοντας τα τρία παραπάνω θέματα ως προτεραιότητα για περισσότερη διαφάνεια στην πολιτική ζωή.

Τόνισε δε ότι «σε πιο μικρές εκλογικές περιφέρειες η επαφή με τους πολίτες καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής επιβίωσης, ενώ σε πιο μεγάλες μπαίνουν άλλες παράμετροι, όπως η δυνατότητα πρόσβασης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Πρόσθεσε δε ότι «η μείωση του αριθμού των βουλευτών και η διευθέτηση εκλογικών κύκλων είναι ζητήματα που πρέπει να μπουν στη συζήτηση».

Σχετικά με τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται και μαστίγιο, όπως είναι οι συστηματικοί έλεγχοι και καρότο, δηλαδή η απλοποίηση των διαδικασιών, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η διαφάνεια στο διαδίκτυο με την ενίσχυση της Διαύγειας».

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην απονομή δικαιοσύνης στο δημόσιο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Επιτροπής για την πάταξη της διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες, ο οποίος επισήμανε την άριστη συνεργασία με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δική του πρωτοβουλία, θα μιλήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για τη πειθαρχική δικαιοσύνη στο δημόσιο.

By