Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Περιορισμένες οι ζημιές στη Λήμνο από το σεισμό

Δεν υπέστησαν ζημιές οι βασικές υποδομές του νησιού, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών

mixelakis

Περιορισμένες είναι οι ζημιές που παρατηρήθηκαν σε κτήρια στη Λήμνο μετά από την ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε το Αιγαίο το Σάββατο.

Στο νησί βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης μαζί  με κλιμάκιο μηχανικών. Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, μόνο 13 ακίνητα, μεταξύ των οποίων και δύο εκκλησίες υπέστησαν ζημιές.

Ωστόσο όπως είπε 14 μηχανικοί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων θα ελέγξουν τα σχολεία όχι μόνο γιατί κάποια από αυτά (τρία στον αριθμό)  θα λειτουργήσουν την Κυριακή ως εκλογικά κέντρα αλλά και για το λόγο ότι σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι εξετάσεις.

Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο καμία από τις βασικές υποδομές του νησιού, όπως το  νοσοκομείο ή το οδικό δίκτυο δεν υπέστη καμία ζημιά.

Για το αεροδρόμιο ανέφερε ότι τμήματα της ψευδοοροφής έπεσαν και τραυμάτισαν ελαφρά,  μια Βρετανίδα τουρίστρια.

Ήταν εκδορές, είπε ο κ. Μιχελάκης λέγοντας πως η βρετανίδα ταξίδεψε στον προορισμό της κανονικά.

Προβλήματα στην Ίμβρο

Προβλήματα πάντως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Ίμβρου.  Καταστροφές έχουν σημειωθεί σε κτήρια του νησιού και στα χωριά της ελληνικής μειονότητας.

Στα Αγρίδια πολλά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και σε ορισμένα έχουν καταρρεύσει σκεπές, τοίχοι και καμινάδες. Ζημιές υπέστη και η εκκλησία του χωριού.

Το ίδιο σκηνικό κυριαρχεί και στο Γλυκύ. Ο κοινοτάρχης Γλυκέως, Αργύρης Μπαχτσεβάνης, ανέφερε ότι οι σημαντικότερες ζημιές στο χωρίο σημειώθηκαν στην εκκλησία του Ευαγγελισμού, της οποίας κατέρρευσε ο νάρθηκας και ένας τοίχος. Ένα σπίτι υπέστη ολοκληρωτικές ζημιές και είναι μη κατοικήσιμο, κατέρρευσαν άλλες οικίες, οι οποίες όμως ήταν εγκαταλελειμμένες, σε πολλά κτίρια ράγισαν οι τοίχοι, ενώ σχεδόν σε όλα τα σπίτια υπάρχουν ζημιές στην οικοσκευή.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαχτσεβάνη, οι περισσότερες πληροφορίες προέχονται από τα Αγρίδια και το Γλυκύ και δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα των καταστροφών από τα υπόλοιπα πέντε χωριά. Το αισιόδοξο στοιχείο είναι, όπως είπε, ότι δεν υπάρχουν θύματα, μεταξύ των κατοίκων του νησιού, Ελλήνων και Τούρκων.

By