Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Περισσότερες από 600 καταγγελίες για μη έκδοση αποδείξεων

Αναφέρει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς»

diafaneia-tora

Περισσότερες από 600 καταγγελίες κυρίως για μη έκδοση αποδείξεων έχει δεχτεί στον ένα χρόνο λειτουργίας της η υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς».

Με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας η «Διεθνής Διαφάνεια» προτρέπει τους πολίτες που έχουν πέσει θύματα διαφθοράς να κατεβάσουν δωρεάν στο τηλέφωνό τους τη νέα εφαρμογή και μέσω αυτής να καταγγείλουν με τέσσερα απλά βήματα το περιστατικό το οποίο έχουν αντιμετωπίσει.

Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο χρήστης καλείται να απαντήσει σε ένα κουίζ ερωτήσεων για να διαπιστώσει εάν το περιστατικό που τον απασχολεί σχετίζεται ή όχι με διαφθορά. Στη συνέχεια τού ζητείται να καταγράψει περιληπτικά το περιστατικό και κάποιο στοιχείο επικοινωνίας του.

Στη συνέχεια, η Διεθνής Διαφάνεια υποδέχεται τη γραπτή καταγγελία και αφού εξετάσει την κάθε περίπτωση μεμονωμένα, επικοινωνεί με τον πολίτη παρέχοντάς του σαφείς πληροφορίες και καθοδήγηση για το πώς και που να απευθυνθεί. Ταυτόχρονα, είναι εκεί για να παρακολουθήσει και να ασκήσει πιέσεις για την έκβαση της υπόθεσης.

diafthora_1.g

Η ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς» δημιούργησε την Υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» το Σεπτέμβριο του 2013 με σκοπό την υποδοχή καταγγελιών που αφορούν σε υποθέσεις διαφθοράς. Ένα χρόνο μετά, η Υπηρεσία έχει καταγράψει περισσότερες από 600 αναφορές πολιτώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΜΠΕ, οι καταγγελίες αφορούν κυρίως σε υποθέσεις φοροδιαφυγής (μη έκδοση αποδείξεων), σε απάτες στον τομέα της Υγείας (παράνομες συντάξεις και φακελάκια), σε ανασφάλιστη εργασία και σε αδιαφανείς διαδικασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (προμήθειες και προσλήψεις).

Νομική ομάδα και εκπαιδευμένοι εθελοντές της Υπηρεσίας «Διαφάνεια Τώρα!» παρέχουν ενημέρωση και καθοδήγηση σε θύματα και μάρτυρες διαφθοράς και παρεμβαίνουν όπου χρειαστεί για να ασκήσουν πίεση στην επίλυση της υπόθεσης.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση καταγγελλόμενων κακοτεχνιών στις εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού ναού Παναγίας Χιλιαδού στην Εύβοια, την οποία δημοσιοποίησε η «Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς» τον περασμένο Μάιο. Στην υπόθεση αυτή υπάλληλος της 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανέφερε στην Υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» ότι κλήθηκε να απολογηθεί τρεις φορές, επειδή τόλμησε να καταγγείλει φαινόμενα που σχετίζονται με την εκτέλεση της σχετικής εργολαβίας.

Για τον ένα χρόνο λειτουργίας της Υπηρεσίας, η ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς» ετοιμάζει εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού στις 18 Οκτωβρίου.

By