Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περισσότερο «ιδιωτικές» θέλει τις τράπεζες ο Σάλλας

Οι επιχειρηματίες θα φέρουν την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς

sallas

Τώρα είναι «η κατάλληλη η στιγμή να ενισχυθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες» τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά το στοίχημα εάν το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης, επισήμανε ότι αυτό είναι εφικτό υπό την τήρηση, όμως, σειράς προϋποθέσεων.

Χαρακτήρισε δε το 2013 «μια ενδιαφέρουσα χρονιά για την ελληνική οικονομία», υπογραμμίζοντας την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκμηδένιση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που δημιουργούν -όπως είπε- προσδοκίες ότι η ύφεση τελείωσε.

«Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη διαχείριση των οικονομικών του δημοσίου, σε συνδυασμό με την εκμηδένιση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μετά από δεκαετίες είναι ασφαλώς ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα που σηματοδότησε επιμέρους βελτιώσεις, όπως στα spreads των ομολόγων του δημοσίου και στους χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς και στη σταδιακή αποκλιμάκωση της ύφεσης δημιουργώντας προσδοκίες ότι το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά συρρίκνωσης της πραγματικής οικονομίας» επισήμανε ο κ. Σάλλας.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι προσδοκίες δεν φτάνουν και τόνισε ότι «η πολιτεία πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια την οικονομική διαχείριση επιδιώκοντας τη δημιουργία όλο και μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων» υπογραμμίζοντας την ανάγκη βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, η οποία «θα μπορούσε να διασφαλιστεί εντός του 2014 στο πλαίσιο των δεσμεύσεων των εταίρων μας για ελάφρυνση του χρέους, με πιθανότερη εκδοχή την επέκταση της διάρκειας και μια περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των δανείων».

«Συνεπώς, μπορεί το 2014 να αποδειχθεί έτος ανάταξης της οικονομίας, καθώς υπάρχουν -υπό προϋποθέσεις- οι προοπτικές να χρηματοδοτηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις με επαρκή και λογικού κόστους κεφάλαια» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Σάλλας δήλωσε ότι τώρα είναι «η κατάλληλη η στιγμή να ενισχυθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Δ.Σ της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος είναι εκείνος που θα ωθήσει τη χώρα στην ανάπτυξη. Προϋπόθεση γι” αυτό είναι επενδύσεις, οι οποίες οδηγούν σε αύξηση των θέσεων εργασίας. Για να υπάρξουν όμως επενδύσεις χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ήρεμο οικονομικό περιβάλλον, ρευστότητα, χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και ανταγωνιστικές όχι υπερχρεωμένες εταιρείες. Για όλα αυτά είναι απαραίτητο να συνεχισθούν και σταδιακά να βελτιώνονται οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By