Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπέρ της βιωσιμότητας του συστήματος πληρωμών ΑΠΕ, τάσσεται ο Γ. Περιστέρης

Αρνητικός σε λογικές οριζόντιου κουρέματος

 

gek_ternalogoΤην πλήρη αντίθεση σε λογικές οριζοντίου κουρέματος, κίνηση αντίστοιχη με αυτή που εφαρμόστηκε προ μηνών σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κ. Γιώργος Περιστέρης, στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Ο κ. Περιστέρης τάχθηκε υπέρ οποιαδήποτε πρωτοβουλίας στοχεύει στην διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος πληρωμών των ΑΠΕ, με την προϋπόθεση να βασίζεται σε σοβαρή μελέτη που θα καταγράφει τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς.

Παράλληλα, ο  κ. Περιστέρης υπογράμμισε ότι «οι παραγωγοί ΑΠΕ συνεισφέρουν ήδη από τον Ιούλιο 2012 στη μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ τόσο μέσω της έκτακτης εισφοράς στα ακαθάριστα έσοδά τους, όσο και μέσω της εξάμηνης πλέον καθυστέρησης των πληρωμών τους, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ καλύπτουν εδώ και τέσσερα χρόνια κυρίως στρεβλώσεις της αγοράς και όχι την ανάπτυξη των ΑΠΕ».

Σε αντίθεση, μάλιστα, με απόψεις που προπαγανδίζουν διάφορα «παπαγαλάκια», ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι οι ανταγωνιστικές ΑΠΕ μειώνουν το κόστος του ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, στηρίζοντας, παράλληλα, την εθνική οικονομία και την απασχόληση, δεδομένου ότι συντελούν στην αποφυγή χρήσης εισαγόμενων καυσίμων και μειώνουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Καταλήγοντας ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε σε κάποιες «αδόκιμες» όπως είπε συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιχειρούνται από κάποιες πλευρές. «Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία, Δανία, κλπ) ο Φ.Π.Α. επιστρέφεται στην ώρα του, ο παραγωγός πληρώνεται μέσα σε ένα μήνα και όχι με εξάμηνη καθυστέρηση, τα επιτόκια δανεισμού είναι κλάσμα των ελληνικών, και 7 στις 10 επενδύσεις αξιολογούνται και αδειοδοτούνται με απλές και ταχείες διαδικασίες», τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By