Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Περνάει από τη Βουλή η ΑΜΚ της Eurobank

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί το κρίσιμο νομοσχέδιο για τις τράπεζες

marketnews_trapezes_1

Aπέρριψε το γενικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το αίτημα της διοίκησης της Eurobank να προχωρήσει σε γενική συνέλευση εντός 20 ημερών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 2190).
Αντ΄αυτού προτείνει η διαδικασία να γίνει με τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδα και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές πρόκειται για τεχνικό ζήτημα που δεν μεταβάλλει τον προσανατολισμό της κυβέρνησης για είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στη Eurobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΤΧΣ έκρινε ότι η συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank διευκολύνεται με τον νέο νόμο, ο οποίος προβλέπει διαδικασίες για μεικτό σχήμα συνεπένδυσης.
Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΤΧΣ πήρε διαβεβαιώσεις  από την κυβέρνηση ότι το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τις τράπεζες θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα ψηφιστεί από τη κυβερνητική πλειοψηφία.
Ως εκ τούτου έκρινε ότι είναι προτιμότερο να περιμένει τη νέα νομοθεσία παρά να προχωρήσει με τον νόμο 2190, σύμφωνα με τον οποίο η συμμετοχή του Ταμείου θεωρείται νομικά πιο δύσκολη υπόθεση.
Στόχος του Ταμείου είναι να συμμετέχει στην αύξηση ύψους 3 δισ. ευρώ μαζί με τους ιδιώτες επενδυτές. ώστε το ποσοστό του να μην υποχωρήσει κάτω από το 50%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, το ΤΧΣ θα πρέπει να βάλει περί τα 600-750 εκατ. ευρώ (ανάλογα με την τιμή της αύξησης) για να διατηρήσει το ποσοστό του πάνω από το 50%.
Σημειώνεται ότι με τον καινούριο νόμο το χρονικό περιθώριο σύγκλισης γενικής συνέλευσης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, περιορίζεται από τις 20 ημέρες στις 7 ημέρες. Ως εκ τούτου το χρονοδιάγραμμα της αύξησης της Eurobank εκτιμάται ότι δεν αλλάζει σημαντικά.
By