Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

«Πετάει» η Wall Street – Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

Για πρώτη φορά πάνω από τις 16.000 μονάδες ο δείκτης, σε κλίμα ευφορίας οι αγορές – Τι προβλέπει η HSBC

dowjonesΤο θετικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο αμερικανικό χρηματιστήριο συνεχίζεται, με τον Dow Jones να ξεπερνάει για πρώτη φορά τις 16.000 μονάδες ενδοσυνεδριακά, με τους επενδυτές να εξακολουθούν  να παίρνουν θετικά μηνύματα από τις αγορές.

Στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο Dow γράφει οριακή υποχώρηση στις 15.990 μονάδες, ενώ σημειώνεται ότι νωρίτερα και ο S&P 500 βρέθηκε σε ιστορικό υψηλό, πιάνοντας για πρώτη φορά τις 1.800 μονάδες.

Οι επενδυτές στις ΗΠΑ «πατάνε» πάνω στα κέρδη που έχουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αλλά και στο θετικό κλίμα που επικράτησε νωρίτερα στις ασιατικές αγορές.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς αναμένονται σήμερα οι ομιλίες στελεχών του Δ.Σ. της Fed, που θα μπορούσαν να δώσουν σημάδια για το πότε η τράπεζα θα προχωρήσει σε tapering στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.

Η αναμενόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Fed θα περιορίσει τα κέρδη των χρηματιστηρίων, εκτιμά η τράπεζα HSBC. «Αναμένουμε ότι τα κέρδη των αγορών θα αγγίξουν το 10% μέχρι το τέλος του 2014» σημειώνει η τράπεζα, τονίζοντας πως ο κύριος λόγος που τα διεθνή χρηματιστήρια δε θα «γράψουν» μεγάλα κέρδη για την επόμενη χρονιά είναι η νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, που αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 5 χρόνια η Fed προχωρά στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ ύψους 85 δισ. δολαρίων μηνιαίως, ως μέτρο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Ο περιορισμός του συγκεκριμένου προγράμματος (tapering)  αναμένεται να αρχίσει μέσα στο α” τρίμηνο του 214,όπως έχουν εκτιμήσει οι περισσότεροι αναλυτές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By