Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πετράκος: Δεν θα αναγνωρίσουμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

 «Οι δανειστές θέλουν να ξεκοκκαλίσουν τη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της χώρας»

deh638_071113

Κάλεσμα σε παλλαϊκή αντίδραση για το προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει τη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ απηύθυνε, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΜΠΕ,  ο βουλευτής Μεσσηνίας, υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θανάσης Πετράκος και επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ πως » δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ»».

«Δεν θέλουμε να καπελώσουμε, αλλά να συμβάλουμε, ώστε να ενεργοποιηθούν όλες οι κοινωνικές οργανώσεις, όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, με σκοπό να αποτρέψουμε την περαιτέρω διάσπαση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της πιο σημαντικής δημόσιας επιχείρησης της χώρας» υποστηρίζει ο κ. Πετράκος και προσθέτει: «Δεν αναγνωρίζουμε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της. Κι αυτή είναι μία προειδοποίηση προς άπαντες. Να το ξέρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τα πρώτα του μελήματα, θα είναι να επαναφέρει σε ό,τι ήταν πριν αυτές τις πράξεις, πριν τις 24 Ιουλίου 2013».

Ο βουλευτής αναφέρει ότι «η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μια καινούρια εταιρία, την οποία θα πουλήσει στη συνέχεια. Αυτό το βαφτίζουν «μικρή ΔΕΗ», στην πράξη, όμως, πρόκειται για «μεγάλη ΔΕΗ», για την καλή ΔΕΗ. Σε αυτό το πακέτο είναι οι σύγχρονες μονάδες». Σύμφωνα με τον ίδιο «οι δανειστές θέλουν να ξεκοκκαλίσουν τη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της χώρας, καθώς η ΔΕΗ έχει ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 6 δισ. ευρώ και έχει και κέρδη. Άρα, οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί των δανειστών ενδιαφέρονται να κατασπαράξουν μία κερδοφόρα επιχείρηση, που ελέγχει ένα από τα σημαντικότερα αγαθά -το ηλεκτρικό ρεύμα- που χρειάζεται και ο τελευταίος πολίτης της χώρας».

Παράλληλα ο υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε : «Από την ημέρα που ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση, το 2001 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακή κατανάλωση κατά 102% και 76,5% στις επιχειρήσεις. Άρα η ιδιωτικοποίηση έφερε τρομακτικές αυξήσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια οι πέντε ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί από φυσικό αέριο, πέρα από τα χρήματα που πήραν για το ρεύμα που πούλησαν, εξασφάλισαν επιδοτήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή δυόμισι φορές περισσότερα από το λεγόμενο πλεόνασμα, που μοίρασε η κυβέρνηση».

By