Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Reuters: Διαγωνισμός για αγορά ρωσικού πετρελαίου από τα ΕΛ.ΠΕ.

O πωλητής θα καλύψει τη χρηματοδότηση της συμφωνίας για τη συναλλαγήoil production

Διαγωνισμό για την αγορά φορτίου 80.000 τόνων ρωσικού αργού πετρελαίου, με παράδοση στις αρχές Ιουνίου, προκήρυξε η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛ.ΠΕ.), σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα, Δευτέρα. Η πληρωμή του φορτίου θα γίνει με ανοικτή πίστωση (open credit terms), που σημαίνει ότι ο πωλητής θα καλύψει τη χρηματοδότηση της συμφωνίας για τη συναλλαγή.

Σύμφωνα με εμπορικές πηγές που επικαλείται το Reuters, έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που τα ΕΛ.ΠΕ. προκήρυξαν για τελευταία φορά διαγωνισμό. Η εταιρεία δυσκολευόταν να αγοράσει αργό πετρέλαιο και προϊόντα, καθώς η χρηματοδοτική κρίση στην Ελλάδα είχε οδηγήσει τις διεθνείς τράπεζες να διακόψουν τη συνεργασία με πολλά ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και την αποδοχή των πιστωτικών επιστολών τους (letters of credit), υπό το φόβο μιας χρεοκοπίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αγορά πετρελαίου για τα ΕΛ.ΠΕ. έγινε ευκολότερη μετά τη χρηματοδοτική διάσωση των ελληνικών τραπεζών, και αφού η εταιρεία μπόρεσε να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, καθώς περισσότερες εμπορικές εταιρείες έχουν αρχίσει να πωλούν στην ελληνική επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με το σύστημα μετρητών και ανταλλαγής (cash-and-barter system).  Τέλος, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και για στην πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch.

 

 

By