Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Πιθανόν μέσα στη βδομάδα το ν/σ ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Κυβέρνηση και τρόικα έκλεισαν το θέμα των τραπεζών, ενώ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα εργασιακά

stournaras-troika1
Πιθανόν και εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανέφεραν στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αμέσως μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, της επικεφαλής του ΤΧΣ, Αναστασίας Σακελλαρίου, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, «κλείσαμε τα τραπεζικά, σήμερα κάναμε κάποιες τεχνικές αλλαγές στον νόμο».

Αυτήν την ώρα, με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντάται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για τα εργασιακά»

Κατά τις 9 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτσης με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών που ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα.

«Είμαστε ακόμη πιο κοντά σε συμφωνία» ανέφερε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας και πρόσθεσε ότι η αποψινή συνάντηση, αφορούσε «ορισμένες τυπικές διευθετήσεις».

Ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης

Από τις 4 το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο ραντεβού τρόικας και οικονομικού επιτελείου. Οι συζητήσεις είχαν διακοπεί, προσωρινά, για δύο ώρες.
Ανοιχτά παραμένουν τέσσερα «καυτά» θέματα, τα οποία εμπόδισαν τα ξημερώματα της Δευτέρας την επίτευξη συμφωνίας. Αφορούν τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, τον καθορισμό ποσοτικού στόχου απολύσεων για το 2015 στο Δημόσιο αλλά και θέματα της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ όπως το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Νωρίτερα, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή των Γ. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα, εξετάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, με τον υπουργό Οικονομικών να επισημαίνει, σε δήλωσή του, την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να θέλει να δεσμευτεί για το πότε αυτές θα καταλήξουν οριστικά.

«Έχουμε φτάσει κοντά, προσπαθούμε να τελειώσουμε», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μαξίμου, προσθέτοντας πάντως ότι δεν γνωρίζει αν οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα.

By