Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Πιθανό το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, λέει ο Άσμουσεν

«Δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο γερμανός τραπεζίτης

ecb

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει σε αρνητικό το επιτόκιο καταθέσεων της, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας, Γκερκ Άσμουσεν, τονίζοντας πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες στήριξης του ευρώ.

Η ΕΚΤ μείωσε αυτόν τον μήνα το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, αφού ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο στο 0,7% – μακράν του στόχου της τράπεζας για λίγο κάτω του 2%.

«Αν η κατάσταση με τον πληθωρισμό το απαιτήσει, μπορούμε να αναλάβουμε ξανά δράση και ένα από τα ενδεχόμενα μέτρα θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε το αποκαλούμενο αρνητικό καταθετικό επιτόκιο», δήλωσε ο Άσμουσεν σε συνέντευξή του στον αυστριακό ραδιοσταθμό ORF.

Το καταθετικό επιτόκιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μηδέν και η περαιτέρω μείωσή του σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να αρχίσουν να πληρώνουν για να «σταθμεύουν» τα κεφάλαιά τους overnight στην ΕΚΤ.

Ο Άσμουσεν δήλωσε πως ο ίδιος θα ήταν «πολύ, πολύ προσεκτικός» αν έπρεπε να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο, αλλά και δεν απέκλεισε τη χρησιμοποίησή του.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε, πάντως, πως προς το παρόν οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών είναι ισορροπημένοι και δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By