Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Πινγκ πονγκ φημολογίας στις τράπεζες – Tι δείχνει το νέο deal ΟΛΠ με Cosco

Οι ψίθυροι της αγοράς στο Thepaper

yithiroi1

Του Αντώνη Τάντουλου

Όσο πλησιάζει η ώρα που η Black Rock θα αποφανθεί για το κατά πόσο οι Ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, τόσο η αγορά θα μπερδεύεται από τις αντικρουόμενες φήμες και πληροφορίες που θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ήδη το λεγόμενο λόμπινγκ έχει αρχίσει με τις διαρροές-εκτιμήσεις να επιμένουν πως ο «λογαριασμός» θα είναι της τάξεως των 4-5 δις. ευρώ-ένα σχετικά ελεγχόμενο κονδύλι δηλαδή-και τους κάπως πιο ορθολογικά σκεπτόμενους να έχουν τις ενστάσεις τους επί του θέματος.

Τι δείχνει το νέο deal του ΟΛΠ με την Cosco
Έχουμε και λέμε: Το νέο deal που προωθεί η κυβέρνηση με την κινέζικη Cosco για το λιμάνι του Πειραιά μεταξύ άλλων παραμέτρων όπως για παράδειγμα την μείωση του ενοικίου προϋποθέτει και επενδύσεις της τάξεως των 230 εκατ. ευρώ. Ενώ σύμφωνα με την Cosco θα δημιουργηθούν περί τις 600 νέες θέσεις εργασίας.

Διαιρώντας λοιπόν τα 230 εκατ. ευρώ με τις 600 θέσεις απασχόλησης προκύπτει πως η επένδυση ανά θέση ανέρχεται στις 383 χιλ. ευρώ. Και με άλλα λόγια απαιτούνται περί τα 383 εκατ. ευρώ για κάθε 1000 νέες θέσεις εργασίας, ή αλλιώς 38,3 δισ. ευρώ για 100 χιλ. θέσεις απασχόλησης, ή αλλιώς περίπου 190 δισ. ευρώ επενδύσεις για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα στο μισό απ’ ότι είναι σήμερα.
(Και στην κοινή επένδυση των Wind και Vodafone που ανακοινώθηκε προ μηνών, κάπου εκεί διαμορφωνόταν η σχέση επένδυσης ανά θέση εργασίας)

yithiroi1

Η μαγική εικόνα των αποτελεσμάτων
Ούτε λίγο ούτε πολύ οι Ελληνικές εισηγμένες παρουσίασαν για το πρώτο εξάμηνο του έτους κέρδη και μάλιστα μετά φόρων της τάξεως των 6,29 δις. ευρώ. Το νούμερο ακούγεται τεράστιο για τα δεδομένα της οικονομίας και ήδη έχει παρασύρει πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης στο και καυτηριάσουν το αδίστακτο καπιταλιστικό σύστημα, με την διάφορα πως πρόκειται για μια ακόμη «εικονική πραγματικότητα».

Πολύ απλά από τα 6,29 δις. ευρώ τα περισσότερα αποτελούν λογιστικοποίηση των τραπεζικών ισολογισμών που συγχωνεύτηκαν γύρω από τις 4 συστημικές τράπεζες και από κει και πέρα αρχίζει η σκληρή πραγματικότητα…

Πάντως στο road show που λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο μια και οι παραβρισκόμενοι σκαμπάζουν κάτι παραπάνω, το συγκεκριμένο επιχείρημα μάλλον δεν θα αξιοποιηθεί.

Τι δεν θα ειπωθεί στο road show του Λονδίνου

Και μια και η κουβέντα για το road show του Λονδίνου που λαμβάνει χωρά τις επόμενες ημέρες το μόνο σίγουρο είναι πως ένα κορυφαίο ερώτημα δεν πρόκειται να απαντηθεί.
Συγκεκριμένα κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα αποφασιστεί τελικά με τον φόρο υπεραξίας που έχει μπει στο «ψυγείο» μέχρι το τέλος του έτους, παράμετρος που όπως είναι εύκολα κατανοητό αποτελεί την σημαντικότερη «λεπτομέρεια» που λαμβάνει κάποιος υπόψη του πριν ρισκάρει τα κεφάλαιά του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By