Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πιο μαύρο από το μαύρο…

Η Βρετανική εταιρεία Surrey Nanosystems δημιούργησε ένα υλικό πιο μαύρο από το… μαύρο, το Vantablack

blackkkk

 

Η βρετανική εταιρεία Surrey Nanosystems ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε το πιο… μαύρο υλικό του κόσμου, και είναι κατασκευασμένο από νανοσωλήνες άνθρακα.Σύμφωνα με την εταιρεία, το υλικό απορροφάει το 99.96% του φωτός που πέφτει πάνω του.
Οι ερευνητές που ανέπτυξαν τη τεχνολογία λένε ότι στο ανθρώπινο μάτι, το υλικό που έχει την ονομασία Vantablack, φαίνεται να μη διαθέτει κανένα χαρακτηριστικό στην επιφάνεια του, αποτελώντας στην ουσία ένα… κενό. «Ο Chief Technical Officer της εταιρείας Ben Jensen δήλωσε στο The Independent: «Είναι σαν μαύρο, σαν μία τρύπα, σαν να μην υπάρχει κάτι. Δείχνει τόσο παράξενο».

Αυτό συμβαίνει λόγω της πυκνής διάταξης των κυλίνδρων γραφίτη που αποτελούν την επίστρωση από νανοσωλήνες άνθρακα -συστοιχίες νανοσωλήνων με πάχος ενός ατόμου που μπορείτε να δείτε στη παρακάτω φωτογραφία- η οποία απορροφάει σχεδόν όλο το φως που διαθλάται γύρω από τους σωλήνες.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Μαύρου χρώματος επιστρώσεις από νανοσωλήνες άνθρακα χρησιμοποιούνται ευρέως σε τηλεσκόπια και άλλου είδους όργανα που είναι απαραίτητο να λειτουργούν χωρίς το παραμικρό «θόρυβο» από φως που διαθλάται.

Αυτό είναι το Vantablack

Δημοσιευμένη Εικόνα

Ένα από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την επίστρωση Vantablack από άλλες παρόμοιες λύσεις -όπως αυτή της NASA που μπορείτε να δείτε στο video που ακολουθεί και που απορροφάει το 99.5% του φωτός- είναι ότι σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους εφαρμογής, δεν είναι απαραίτητη η έκθεση των υλικών σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παρά μπορεί να γίνει σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αυτό σημαίνει ότι το Vantablack μπορεί να εφαρμοστεί και σε υλικά, που ενδεχομένως να έλιωναν στις υψηλές θερμοκρασίες των παραδοσιακών μεθόδων εφαρμογής.

[video_embed][/video_embed]
(Visited 1 times, 1 visits today)
By