Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιο φθηνά τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους

Σε διορθωτικές αλλαγές προχωρά το υπουργείο Υγείας ώστε να μειωθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα

farmaka600_210114

Οπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου «η συμμετοχή των ασφαλισμένων ήταν μεγαλύτερη από αυτή που επιθυμούσαμε» και τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας έρχεται να θεραπεύσει πρακτικά προβλήματα που δεν ήταν ωστόσο στην βουλήση της ηγεσίας.

Το υπουργείο Υγείας δημοσιεύσει την Πέμπτη τις νέες αυξημένες τιμές αναφοράς (δηλαδή το ποσό που καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο για κάθε φάρμακο).

Παράλληλα, λαμβάνει υπόψη πλέον την περιεκτικότητα των σκευασμάτων, καθώς αποτέλεσε ένα ακόμα πρόβλημα που αύξησαν σημαντικά τη δαπάνη των ασφαλισμένων για τη συμμετοχή του.

Και αυτό γιατί η ασφαλιστική τιμή αφορούσε τη χαμηλότερη περιεκτικότητα με αποτέλεσμα να ανεβαίνει σημαντικά η συμμετοχή του ασφαλισμένου όταν ο γιατρός συνταγογραφούσε το ίδιο φάρμακο υψηλότερης περιεκτικότητας.

Επιπλέον, με υπουργική απόφαση ο Αδωνις Γερωγιάδης επιστρέφει τα ακριβά φάρμακα στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Στόχος του είναι να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, ενώ όπως υπογράμμισε η κατανάλωση θα παρακολουθείται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΗΔΙΚΑ, έτσι ώστε να εντοπιστούν φαινόμενα υπερκατανάλωσης.

By