Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΠΙΣ: «Καταστροφική επιλογή της κυβέρνησης για την Υγεία»

Βολές από τους γιατρούς κατά του υπουργού Υγείας

giatroi_apergia640

Νέο σκηνικό έντασης στις διαφωνίες των γιατρών με τον Άδωνι Γεωργιάδη, με τον τελευταίο να κατηγορεί τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ πως ζητούσαν χρήματα για να εξετάσουν ανασφάλιστους και επιπλέον χρήματα από τους ασφαλισμένους, κατά την εξέταση τα απογεύματα στα ιδιωτικά τους ιατρεία, με την αιτιολογία ότι είχαν υπερβεί το πλαφόν.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega, κάλεσε του ασφαλισμένους να καταγγέλλουν στον ΕΟΠΥΥ περιπτώσεις γιατρών που ισχυρίζονται ότι υπερέβησαν τις 400 επισκέψεις και ζητούν χρήματα για να δεχθούν τους ασθενείς.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμη ότι το 99% των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ έχει παραδοθεί, ενώ η εκκρεμότητα παραμένει σε δύο ή τρία, καθιστώντας σαφές ότι την ευθύνη για τυχόν απώλειες ή ζημιές στις μονάδες που δεν παραδόθηκαν, θα έχουν εκείνοι που δεν παρέδωσαν τα πολυϊατρεία.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ο οποίος ζήτησε «να σταματήσουν τώρα οι απειλές και οι εκβιασμοί εις βάρος του ιατρικού κόσμου» και κάλεσε τον υπουργό να σταματήσει «την επικοινωνιακή προπαγάνδα».

Ο ΠΙΣ χαρακτηρίζει καταστροφικό τον νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναφέροντας ότι αποτελεί «τη χειρότερη επιλογή της κυβέρνησης».

Προσθέτει ότι «οι απειλές και οι εκβιασμοί προσβάλλουν τη δημοκρατική λειτουργία και την ηθική τάξη, όσο και εάν εκείνοι οι οποίοι τις επιχειρούν επιδιώκουν να αποδείξουν το ορθόν της “μεταρρύθμισης- διάλυσης” της δημοσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας».

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι πραγματοποιούν οι γιατροί, με κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και την στήριξη του ΠΙΣ.

Οι διαμαρτυρόμενοι γιατροί ζητούν την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού, μεταρρύθμιση από μηδενική βάση, άμεση απόδοση των δεδουλευμένων στις τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, χωρίς εκβιασμούς και άλλες καθυστερήσεις, συλλογικές συμβάσεις με τη συμμετοχή όλων των γιατρών και ιατρική αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By