Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

«Πλάτη» από ΗΠΑ για τη λιτότητα αναζητά η Αθήνα

Στη γραμμή Ομπάμα για πιο επεκτατική πολιτική στην οικονομία ποντάρει ο Αντώνης Σαμαράς, ενόψει της συζήτησης για το ελληνικό πρόγραμμα. 

fosphotos.com
fosphotos.com

Μεταρρυθμίσεις ναι, αλλά όχι λιτότητα χωρίς αύριο. Αυτή η γραμμή του Λευκού Οίκου, όπως την περιέγραψε κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζέικομπ Λιού, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για την κυβέρνηση.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει κρύψει, άλλωστε, τη δυσφορία και την αντίθεσή της στη γραμμή του Βερολίνου για… αιματηρή λιτότητα και προκρίνει ένα πιο χαλαρό σχέδιο που θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία, όπως συνέβη μετά το 2008 στις ΗΠΑ. Ο κ. Λιού που επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, κατέστησε σαφές τόσο στις δημόσιες δηλώσεις του όσο και στις κατ” ιδίαν συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και όχι η συνεχιζόμενη ύφεση λόγω της λιτότητας.

Το ζήτημα της οικονομίας αναμένεται να είναι κυρίαρχο και στη συνάντηση που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς, στις 8 Αυγούστου, στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και η Αθήνα προσδοκά ότι είτε απευθείας, είτε μέσω του ΔΝΤ στο οποίο ασκούν σημαντική επιρροή οι ΗΠΑ θα γείρουν την πλάστιγγα της ευρωζώνης προς μία περισσότερο ελαστική πολιτική εις ότι αφορά την κυκλοφορία χρήματος, τον πληθωρισμό και τα ελλείμματα.

Η στάση αυτή των ΗΠΑ δεν αποκλείεται να έχει βαρύνοντα ρόλο όταν, μετά τις γερμανικές εκλογές, ανοίξει εκ των πραγμάτων η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Υπό την έννοια αυτή, αποτελεί κρίσιμη παράμετρο ο βαθμός επιτυχίας της επίσκεψης Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, μετά από μία αρκετά μακρά περίοδο ψύχρανσης των σχέσεων των δύο χωρών.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By