Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Barclays: Ποια τα μεγάλα «αγκάθια» με την τρόικα

«Κακά μαντάτα» για την Αθήνα η μη εύρεση συμφωνίας με την τρόικα

troika maximou

Το 2014 θα έχει σκληρές διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνική κυβέρνησης και των δανειστών, σημειώνει η Barclays, Που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα απομείωση του χρέους, συντασσόμενη με τα όσα έχει υποστηρίξει η Αθήνα.

Για την τράπεζα, τα δύο πιο δύσκολα θέματα που μένουν ανοιχτά είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών αλλά και η ιδιωτικοποίηση των αμυντικών βιομηχανιών, θέματα για τα οποία αναμένεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Όπως αναφέρει η Barclays, τα παραπάνω «μέτωπα» θα είναι και τα πιο κρίσιμα, καθώς θα πρέπει η τρόικα να μειώσει τις πιέσεις της προς το κυβερνητικό επιτελείο, για να μην υπάρξει κάποια αρνητική πολιτική εξέλιξη.

Συνεχίζοντας η Barclays,  καταπιάνεται με τον προϋπολογισμό του 2014,  με το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 1,6% του ΑΕΠ το 2014 (έναντι του 0% και 1,5% που προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσης). Με βάση τα μηνιαία στοιχεία εκτέλεσης, οι στόχοι αυτοί φαίνονται αξιόπιστοι, σχολιάζει η Barclays, δίνοντας στην ελληνική κυβέρνηση ένα ισχυρό «πάτημα» για να ανοίξει το θέμα της ελάφρυνσης χρέους τον Απρίλιο, όταν θα ανακοινωθούν τα επίσημα ετήσια στοιχεία. Ωστόσο, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης των διαπραγματεύσεων για την επιθεώρηση του προγράμματος, ο οίκος εκτιμά πως οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους το επόμενο έτος θα είναι ακόμα πιο δύσκολες και μακροχρόνιες.

oliren

(Visited 1 times, 1 visits today)
By