Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πλειστηριασμοί στα τυφλά

Η ρύθμιση η οποία εξαναγκάζει όσους έχουν χρέη στην εφορία και είναι ιδιοκτήτες σπιτιών να “σκοτώσουν” τα ακίνητα τους σε εξευτελιστικές τιμές, προφανώς δεν θα φέρει τα απαιτούμενα έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου

akinita629_477

Ποιον μπορεί να εξυπηρετεί στην πραγματικότητα, η πρόβλεψη του αναθεωρημένου μνημονίου, για πλειστηριασμούς κατοικιών ακόμα και στο 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας.

Η νέα ρύθμιση αποκαλύφτηκε μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν. Όπως αναφέρει η έκθεση στη σελίδα 157, στο εξής η ελάχιστη τιμή για τον πλειστηριασμό θα είναι το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου, ανεξάρτητα από το ύψος του συνολικού χρέους του φορολογούμενου.

Η νέα ρύθμιση δίνει το δικαίωμα το ακίνητο να εκπλειστηριαστεί και σε ακόμα πιο εξευτελιστική τιμή. Σε περίπτωση που ο αρχικός πλειστηριασμός βγει άγονος, η φορολογική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει τιμή χαμηλότερη από το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας.

Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα πρότεινε αυτή τη ρύθμιση, καθώς διαπίστωσαν ότι οι πλειστηριασμοί στη χώρα μας καθυστερούν πάρα πολύ και οι περισσότεροι βγαίνουν άγονοι.

Αιτία των καθυστερήσεων ή της αποτυχίας να ολοκληρωθούν οι πλειστηριασμοί, σύμφωνα με την τρόικα, είναι ότι ο νόμος που ισχύει σήμερα προβλέπει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία πράξη σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής.

Ωστόσο, ο καταποντισμός των εμπορικών τιμών, μετά την επέλαση της κρίσης, έχει δημιουργήσει τεράστιο χάσμα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών τιμών, με αποτέλεσμα προφανώς να μη γίνεται καμία πώληση βάσει των αντικειμενικών τιμών, πόσο δε μάλλον πλειστηριασμοί.

Και γιατί αυτό; Επειδή κυβέρνηση και τρόικα αρνούνται κατηγορηματικά να προχωρήσουν στη μείωση των αντικειμενικών τιμών, καθώς ξέρουν ότι μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσει τα έσοδα του κράτους, αφού θα μειωθούν οι φόροι επί των ακινήτων.

Για να ξεμπλοκάρουν λοιπόν οι διαδικασίες, οι “εγκέφαλοι” της τρόικας προτίμησαν αντί να απαιτήσουν (όπως άλλωστε το συνηθίζουν) να μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές, να “προτείνουν” μια ρύθμιση που μόνο ένας πονηρός ή ένας άρρωστος εγκέφαλος θα μπορούσε να σκεφτεί.

Η ρύθμιση η οποία εξαναγκάζει όσους έχουν χρέη στην εφορία και είναι ιδιοκτήτες σπιτιών να “σκοτώσουν” τα ακίνητα τους σε εξευτελιστικές τιμές, προφανώς δεν θα φέρει τα απαιτούμενα έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου και κυρίως δεν θα βοηθήσει τους φορολογούμενους να ξεπληρώσουν τα χρέη τους.

Το μόνο που θα καταφέρει είναι χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου να χάσουν το σπίτι τους, αν και τα τελευταία τέσσερα χρόνια το έχουν χρυσοπληρώσει, καλούμενοι να πληρώσουν μια σειρά από φόρους και χαράτσια που επιβλήθηκαν στα ακίνητα.

Αποτέλεσμα είναι το υπουργείο Οικονομικών να τρέχει εκ των υστέρων, να επαναδιαπραγματευτεί με τους δανειστές τη ρύθμιση, έστω και αν οι νέες παρεμβάσεις που αναφέρονται στην έκθεση της Κομισιόν, αποτελούν προϊόν της τελευταίας διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία κράτησε επτά μήνες.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι ούτε η τιμή ούτε η διαδικασία που θα γίνουν οι πλειστηριασμοί. Το πρόβλημα είναι ότι αν αυτή τη στιγμή το κράτος βγάλει στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές, με την αγορά κατοικίας να έχει παγώσει εξαιτίας της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας και της έλλειψης εμπιστοσύνης, οι μόνοι που έχουν να ευνοηθούν είναι οι αετονύχηδες, οι οποίοι βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για να θησαυρίσουν.

 

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By