Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ανάσα» χάρη στον τουρισμό

Βελτιωμένη εικόνα όσον αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο- «Ανάσα» χάρη στον τουρισμό

ploia - tourismosΠλεόνασμα 663 εκ. ευρώ παρουσίασε τον Ιούνιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έναντι  πλεονάσματος 73 εκ. τον Ιούνιο του 2012. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση κατά 58,3% φθάνοντας στα 2,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως στην εμφάνιση πλεονάσματος στο ισοζύγιο των υπηρεσιών, χάρη στον τουρισμό. Το πλεόνασμα αυτό όμως αντισταθμίσθηκε από το διπλασιασμό του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκε. Το γεγονός ότι ο τουρισμός έδωσε «ανάσα» στην ελληνική οικονομία επισημαίνει σε τηλεγράφημα του το πρακτορείο Reuters.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε ειδικότερα κατά 651 εκ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 397 εκατ. ευρώ, ενώ βελτίωση σημειώθηκε στα υπόλοιπα επιμέρους ισοζύγια.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 268 εκ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη σημαντική άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 273 εκατ. ευρώ και σε μικρότερο βαθμό στη μείωση των καθαρών πληρωμών για λοιπές  υπηρεσίες κατά 22 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα από επισκέπτες από το εξωτερικό κατά 272 εκ. ευρώ , δηλαδή ποσοστό 20,6%. Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν και την αύξηση του αριθμού αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό κατά 16,1%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν ελάχιστα (-0,8%).

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στη μείωση του ελλείμματος των ασφαλιστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών επικοινωνίας, καθώς και στην αύξηση του πλεονάσματος των υπηρεσιών που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μερικώς από την επιδείνωση του ελλείμματος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (λόγω καταβολής προμήθειας 63 εκ. ευρώ στο EFSF και ΔΝΤ για τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης έναντι 5 εκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012) και τη συρρίκνωση του πλεονάσματος των κατασκευαστικών υπηρεσιών. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 260 εκ. ευρώ, λόγω αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους και μείωσης των καθαρών εισπράξεων από επανεπενδυθέντα κέρδη (κυρίως λόγω της συγχώνευσης ξένων θυγατρικών τραπεζών στην Ελλάδα με ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα).

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε μικρότερο πλεόνασμα, 265 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2013 έναντι πλεονάσματος 334 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, αντανακλώντας κυρίως αντίστοιχη εξέλιξη στο ισοζύγιο του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως μεταβιβάσεις από την ΕΕ).

Το πρώτο εξάμηνο του 2013 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 4,0 δισ. ευρώ ή 58,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και διαμορφώθηκε σε 2,9 δισεκ. ευρώ. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,8 δισ. ευρώ και δευτερευόντως η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 315 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων και του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 388 εκατ. ευρώ και 516 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 2,0 δισ. ευρώ (ή 36,1%), του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 661 εκ. ευρώ (ή 13,9%) και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 107 εκ. ευρώ (ή 16,3%). Οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4,1%.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών στο πρώτο εξάμηνο του 2013 οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες, εξελίξεις που αντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 17,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (αντανακλώντας και την αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 12,3% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος περιορίστηκαν κατά 8,3%. Ως εκ τούτου, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 315 εκ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των τίτλων του Δημοσίου που διακρατούν κάτοικοι του εξωτερικού (λόγω εφαρμογής του PSI).

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 388 εκατ. ευρώ από ό,τι το α΄ εξάμηνο του 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην καταγραφή καθαρών εισπράξεων των λοιπών τομέων ύψους 358 εκατ. ευρώ (που αφορούν κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα) έναντι καθαρών πληρωμών ύψους 48 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ οι καθαρές μεταβιβαστικές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) παρουσίασαν αμελητέα μείωση κατά 19 εκατ. ευρώ.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Ιούνιο του 2013 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 11 εκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 14 εκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, αντανακλώντας την αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το α΄ εξάμηνο του 2013 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 1,1 δισεκ. ευρώ, κατά 41 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 109 εκατ. ευρώ) των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβαστικών πληρωμών των λοιπών τομέων.

Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 3,0 δισεκ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο, κατά 428 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2012, γεγονός που οφείλεται στις προαναφερθείσες εξελίξεις, τόσο των τρεχουσών και των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ όσο και των τρεχουσών μεταβιβαστικών εισπράξεων των λοιπών τομέων (κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα).

(Visited 1 times, 1 visits today)
By