Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ποία είναι η κυρία Κλούνεϊ

Είναι η δικηγόρος της Τιμοσένκο και του Ασανζ.

Στιγμιότυπο 2014-09-29, 7.43.04 μ.μ.

Είναι διεθνώς γνωστή για τους αγώνες της για τους πρόσφυγες ανά τον κόσμο αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι η δικηγόρος που έχει εκπροσωπήσει από την πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, έως τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Άσανζ. Η 36χρονη μελαχρινή καλλονή με έδρα το Λονδίνο (που έχει, μάλιστα, δικαίωμα αγωγής και στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ παρ” ότι υπάρχει διαφορετικό δίκαιο στις δυο χώρες), Αμάλ Ράμζι Αλαμουντίν ειδικεύεται στη διεθνή νομοθεσία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την έκδοση κρατουμένων. Μιλά αραβικά, αγγλικά και γαλλικά και πήγε κόντρα στο ρεύμα των συναδέλφων της με το γάμο της με έναν … ηθοποιό. ΄Οχι, βέβαια, έναν οποιονδήποτε ηθοποιό, αλλά τον, βραβευμένο με ΄Οσκαρ, διασημότερο – μέχρι πρότινος – εργένη του πλανήτη, Τζορτζ Κλούνεϊ.

Σημειωτέον, σήμερα Δευτέρα ολοκληρώθηκε το τριήμερο γαμήλιο γλέντι του Τζορτζ Κλούνεϊ στη Βενετία, με τον πολιτικό του γάμο με την Αμάλ Αλαμουντίν.Το ζευγάρι πήγε με σκάφος στο παλάτσο Καβάλι – Φρανσκέτι που χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Το κτίριο ανήκει στον δήμο, όπου επικύρωσε τον γάμο του, ενώ η διαδικασία διήρκεσε μόλις δέκα λεπτά. Λίγες μέρες μετά την τελετή που συγκέντρωσε τα διεθνή φώτα της δημοσιότητας, η νιόπαντρη Αμάλ Αλαμουντίν θα βρεθεί από τις 13 έως τις 17 Οκτωβρίου στην Αθήνα να επαναδιατυπώσει τη θέση της για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Μα ποια είναι επιτέλους η νέα κυρία Κλούνεϊ;

«’Εχει ένα μυαλό Ρολς-Ρόις και κοινωνικές ικανότητες για να … πεθάνει κανείς»

Η Τζούλια Ρόμπερτς την έχει αποκαλέσει «όμορφη» και «έξυπνη». Ο δικηγόρος Μαρκ Στήβενς που την προσέλαβε να εκπροσωπήσει τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Άσανζ, έχει επίσης πει γι” αυτήν: «Είναι μια υπέροχα φωτισμένη γυναίκα, είναι ανεξάρτητη, έχει ένα μυαλό Ρολς-Ρόις και κοινωνικές ικανότητες για να … πεθάνει κανείς. Είναι φοβερή!» Κι ο σύζυγός της απλά έχει δηλώσει ότι:

«Είναι η πιο σέξι δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο», έχει πει για την Αμάλ Αλαμουντίν ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Καλλιεργημένη, όμορφη, ακτιβίστρια και σκεπτόμενη, η νέα κυρία Κλούνεϊ θα ήταν μια ιδανική Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. ΄Αραγε, ο γάμος του Τζορτζ Κλούνεϊ προοιωνίζεται πολιτική καριέρα για τον 53χρονο ηθοποιό; «Θέλω να υποδύομαι έναν πρόεδρο, όχι να γίνω ένας» είχε δηλώσει ο ίδιος με αφορμή την ταινία του «Αι Ειδοί του Μαρτίου», όπου υποδυόταν έναν υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η λιβανέζικης κατατωγής 36χρονη ακτιβίστρια

Η νέα του σύζυγος γεννήθηκε στη Βηρυτό το 1978. Ο πατέρας της, καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυττού, κατάγεται από επιφανή οικογένεια δρούζων του Λιβάνου. Η μητέρα της είναι ανταποκρίτρια στην αραβική εφημερίδα Al Hayat. Τη δεκαετία του 1980, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο, η οικογένειά της μετακόμισε στο Λονδίνο.

Η Αμάλ Αλαμουντίν σπούδασε στη Βρετανία και συγκεκριμένα στο St. Hugh’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και έκανε το μεταπτυχιακό της στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια έκανε την πρακτική της σε γραφείο της Νέας Υόρκης.

Είχε εργαστεί στο γραφείο της εισαγγελίας στο Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για το Λίβανο και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Σήμερα εργάζεται στο νομικό γραφείο Doughty Street Chambers της βρετανικής πρωτεύουσας. Τον Αύγουστο η Αμάλ Αλαμουντίν, είχε αρνηθεί μία θέση σε επιτροπή του ΟΗΕ που είχε ως στόχο να ερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. «Με τρομοκρατεί η κατάσταση στην υπό κατάληψη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως οι πληροφορίες για θανάτους αμάχων και πιστεύω έντονα ότι πρέπει να υπάρξει ανεξάρτητη έρευνα και να βρεθούν οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί» είχε πει.

By