Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ποια «ενδεκάδα» θα κατεβάσει η Γερμανία στο υπουργείο Ανάπτυξης

Η λίστα των γερμανικών εταιρειών που θα συναντηθούν με τον Κ. Χατζηδάκη περιλαμβάνει από φάρμακα μέχρι… χαρτονομίσματα!

του Νίκου Φιλιππίδη

upan

Από γνωστούς εμπόρους λιανικής, μέχρι ηγέτες σε κλάδους όπως τα φάρμακα και τα γεωργικά εφόδια περιλαμβάνει η λίστα των γερμανικών εταιρειών που θα βρεθούν σε ουδέτερο έδαφος (γερμανική πρεσβεία) για να συναντηθούν με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Μεταξύ των εταιρειών που θα συμμετάσχουν περιλαμβάνεται η εταιρεία που παρείχε το ανυψωτικό μηχάνημα για την μεταφορά των γλυπτών του Παρθενώνα στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως, δύο εταιρείες που διεκδικούν κρατικές προμήθειες για την έκδοση καρτών όπως αυτές των αλλοδαπών ή ταυτοτήτων, αλλά και μια που τυπώνει χαρτονομίσματα!

Bayer: Πολυσχιδείς η δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Από φάρμακα για ανθρώπινη χρήση μέχρι γεωργικά φάρμακα. Ηγετική θέση σε όλες τις κατηγορίες. Έχει βρεθεί κατά καιρούς στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και δεσπόζουσα θέση στην αγορά γεωργικών φαρμάκων. Επικεφαλής της είναι ο Dr. Hans-Joachim Henn Γενικός Διευθυντής της Bayer CropScience Ελλάδος, από την 1η Ιανουαρίου 2009. Είναι γεωπόνος και κάτοχος διδακτορικού (PhD) από το Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Bosch: Είναι θυγατρική εταιρία του Ομίλου Bosch, μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές βιομηχανικές επιχειρήσεις παγκοσμίως, με 306.000 υπαλλήλους και με ετήσια έσοδα πωλήσεων 52,3 δισ. ευρώ για το 2012. Το ίδιο έτος επένδυσε 4,5 δισ. ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη και κατέθεσε συνολικά 4.700 πατέντες. Η Bosch στην Ελλάδα απασχολεί αυτή την στιγμή προσωπικό 65 ατόμων και οι πωλήσεις της για το 2011 ανήλθαν σε 31,2 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, η εταιρεία διαθέτει πληθώρα προϊόντων Bosch υψηλής ποιότητας – από Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων, Ηλεκτρικά Εργαλεία, Συστήματα Θέρμανσης μέχρι Συστήματα Ασφαλείας.

BASF: Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της BASF εκτείνεται από τις χημικές ουσίες, τα πλαστικά και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα έως το ακατέργαστο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το 2011, η BASF είχε 111.141 υπαλλήλους και οι πωλήσεις της ανήλθαν σε € 73,5 δισ. Οι μετοχές της BASF συναλλάσσονται στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης (BAS), του Λονδίνου (BFA) και της Ζυρίχης (AN).

Jungheinrich: Ο όμιλος της Jungheinrich αποτελεί έναν από τους τέσσερις μεγαλύτερους σε παγκόσμια κλίμακα προμηθευτές ανυψωτικών μηχανημάτων και υψηλής τεχνολογίας συστημάτων αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων. Στην Ευρώπη η Jungheinrich είναι ηγέτης στον τομέα της τεχνολογίας εξοπλισμού αποθηκών. Από το 1953 η πολυεθνική πλέον υπερδύναμη με έδρα της το Αμβούργο Γερμανίας και τέσσερα εργοστάσια παραγωγής προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που θέτουν σε κίνηση κάθε αποθηκευτικό χώρο. Πρόκειται μάλιστα για την εταιρεία που παρείχε το ανυψωτικό μηχάνημα τον Σεπτέμβριο του 2006 για την μεταφορά των γλυπτών του Παρθενώνα στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως.

Paul Hartmann: Η PAUL HARTMANN Hellas A.E. ιδρύθηκε το 2002 με έδρα την Γλυφάδα, ως θυγατρική εταιρία του γερμανικού ομίλου επιχειρήσεων HARTMANN. Ο όμιλος HARTMANN καταλαμβάνει ηγετική θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ιατρικών ειδών και ειδών ατομικής υγιεινής, τόσο στον επαγγελματικό, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά και έχει την έδρα της στο Heidenheim, ενισχύει την παγκόσμια παρουσία της με ιδιόκτητες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Η PAUL HARTMANN AG στο Heidenheim της Γερμανίας είναι η καρδιά του ομίλου. Κατατάσσεται στις παλαιότερες βιομηχανικές επιχειρήσεις της Γερμανίας και η ιστορία της φτάνει έως το έτος 1818 τότε που στη θέση της υπήρχε το υφαντουργείο του Ludwig Hartmann.

Lidl: Κατατάσσεται στις 10 πρώτες εταιρίες Λιανικού Εμπορίου ειδών διατροφής στη Γερμανία. Ως διεθνής όμιλος επιχειρήσεων δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη με αυτόνομες Εταιρίες στις εκάστοτε χώρες. Από την έναρξη λειτουργίας του πρώτου Καταστήματος Lidl στην περιοχή της Νότιας Γερμανίας τη Δεκαετία του ’70, την Ανάπτυξη εντός των συνόρων της Γερμανίας έως τα τέλη της Δεκαετίας του ΄80 και την επέκταση Διεθνώς την Δεκαετία του ΄90, λειτουργούν σήμερα καταστήματα Lidl σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Η Lidl διαθέτει σήμερα, με διαφορά, το μεγαλύτερο Δίκτυο Εκπτωτικών Καταστημάτων ειδών διατροφής στην Ευρώπη. Έχει συχνά ερευνηθεί ότι πουλάει τα περισσότερα προϊόντα της στην Ελλάδα ακριβότερα από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Giesecke & Devrient: Μια εταιρεία που τυπώνει χαρτονομίσματα σε 50 χώρες και από το 2006 δραστηριοποιείται και στον χώρο των εγγράφων «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης». Στην Ελλάδα ασχολείται με κάθε είδους κάρτες (sim, τηλεκάρτες), ενώ είχε διεκδικήσει την έκδοση καρτών όπως των αλλοδαπών ή την Κάρτα του Πολίτη, χωρίς επιτυχία.

Bundesdruckerei: Πρόκειται για το κρατικοποιημένο  ομοσπονδιακό τυπογραφείο, το οποίο μαζί με την Giesecke & Devrient έχει επιχειρήσει να κερδίσει αρκετούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα. Πέρυσι είχε δημιουργηθεί θέμα που είχε φτάσει μέχρι την τρόικα όταν με έκπληξη πληροφορήθηκαν ότι η αστυνομία προχωράει στην εκτύπωση νέων ταυτοτήτων με απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού, με απευθείας ανάθεση σε ιαπωνική εταιρεία. Η τελευταία επικαλείται σύμβασή της με το ελληνικό Δημόσιο, που της δίδει τη δυνατότητα να εκτυπώνει κατ’ αποκλειστικότητα έγγραφα ασφαλείας ως τη λήξη της σύμβασής της το 2014.

Wurth: Ο Όμιλος κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των βασικών του δραστηριοτήτων, δηλαδή την εμπορία υλικών συναρμολόγησης και στερέωσης. Ο Όμιλος Würth αποτελείται σήμερα από πάνω από 400 θυγατρικές εταιρίες με παρουσία σε πάνω από 80 χώρες και απασχολεί πάνω από 65.000 εργαζόμενους. Πάνω από 32.000 μόνιμοι πωλητές εργάζονται ως εξωτερικοί συνεργάτες. Το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2012 ο Όμιλος Würth σημείωσε έναν κύκλο εργασιών ύψους 8,6 δισ. ευρώ.

Praktiker: Η γνωστή εταιρεία οικιακού εξοπλισμού η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Τουρκία, ανακοίνωσε ότι παραμένει κανονικά στην χώρα μας στην οποία λειτουργεί 14 καταστήματα. Μόνο την τελευταία διετία, και παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η Praktiker έχει επενδύσει στην χώρα περί τα 13 εκατ. ευρώ. Η θετική συνεισφορά της εταιρείας καταγράφεται επίσης και σε στοιχεία που έχει γνωστοποιήσει η διοίκηση, όπου το άθροισμα του ποσού για τις ασφαλιστικές εισφορές, τους φόρους εισοδήματος, τη μισθοδοσία και την απόδοση ΦΠΑ ανέρχεται περί τα 55,4 εκατ. ευρώ. Επίσης σημαντικό είναι το ότι, πάνω από το 80% των προμηθευτών της εταιρείας είναι Έλληνες παραγωγοί ή αντιπρόσωποι, ενώ οι κατηγορίες προϊόντων που συνηθίζουν να εμφανίζουν την μεγαλύτερη κερδοφορία επί του ταμείου είναι τα έπιπλα και οι λαμπτήρες.

Lowenbrau: Η γνωστή μπύρα αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Aμβυξ Α.Ε.  Από το 1917, η εταιρεία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα διάσημες μάρκες ποτών, μπύρας, και άλλων αλκοολούχων (αλλά και μη) προϊόντων.

 

 

By