Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ποια θέματα παραμένουν ανοιχτά μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων

 Εκλογικός νόμος και αντιρατσιστικό παραπέμπονται σε διαπραγμάτευση από την προγραμματική

voulinomosxedio1

Το προγραμματικό πλαίσιο μπορεί να αποτέλεσε επισφράγιση της κυβερνητικής συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ και να προκάλεσε συζητήσεις για τη μορφή που μπορεί να λάβει αυτή μελλοντικά,  ωστόσο δύο θέματα παραμένουν ανοιχτά.

Το πρώτο είναι το αντιρατσιστικό, το οποίο είχε αποτελέσει στο παρελθόν -επί τρικομματικής- αφορμή για αντιπαράθεση. Η προγραμματική συμφωνία αναφέρεται καταρχήν στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής χωρίς να την κατονομάζει, χαρακτηρίζοντας την αντιμετώπιση του ναζισμού και του ρατσισμού καθήκον κάθε πολίτη και κοινή υποχρέωση όλων των δυνάμεων της «δημοκρατικής ευθύνης» και αναφέρεται στο αντιρατσιστικό, που αναμένεται να κατατεθεί εδώ και ημέρες.

«Δίνουμε έμφαση όχι μόνο στην ψήφιση νέων νόμων, αλλά και στην εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, διότι αυτό που έλειψε για πολλά χρόνια ήταν η πολιτική βούληση να εφαρμοστούν οι νόμοι», αναφέρει ειδικότερα η προγραμματική, προσπαθώντας να συμβιβάσει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για νέο νόμο και την επιθυμία της Νέας Δημοκρατίας να αποτελεί το νομοσχέδιο μάλλον κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας. Αυτό αποτελεί και σημείο τριβής μεταξύ των δύο εταίρων. Υπενθυμίζεται δε ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος  είχε προαναγγείλει ότι το αντιρατσιστικό δεν θα έχει ως βάση το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, αλλά το νόμο του 1979 και ότι δεν θα θίγει  «πυλώνες του κράτους, όπως είναι η Εκκλησία και οι Ένοπλες Δυνάμεις».

Το δεύτερο σημείο που παραμένει ανοιχτό είναι ο εκλογικός νόμος. Η προγραμματική προαναγγέλλει πρωτοβουλία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και σημειώνει: «Το εκλογικό σύστημα είναι πάντα μια εξαιρετικά κρίσιμη θεσμική παράμετρος που δεν πρέπει να τροφοδοτεί τεχνητές πολώσεις, αλλά να εναρμονίζεται με την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα μέσα από την υπεύθυνη προγραμματική συνεργασία. »

Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που πίεζε για αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου το μπόνους των 50 εδρών να μοιράζεται στα κόμματα που έχουν προεκλογικά δηλώσει πρόθεση για συνεργασία, κάτι που δεν ήθελε να ανοίξει η Νέα Δημοκρατία. Η διατύπωση της προγραμματικής ισορροπεί μεταξύ των δύο αυτών επιθυμιών, η αναφορά όμως στην πολιτική σταθερότητα και την υπεύθυνη προγραμματική συνεργασία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως ως ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο ενδέχεται να πορευθούν στο μέλλον οι δύο εταίροι που με το προγραμματικό πλαίσιο ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά.

Προκάλεσε δε και αντιδράσεις όσον αφορά στο ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής της Ν.Δ Άρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε την Πέμπτη στο Real FM ότι η προγραμματική συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι «προγαμιαίο» συμβόλαιο για συνεργασία στις εκλογές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By