Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποια τα σενάρια για το μέλλον της Κύπρου

Τί αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές στο ThePaper.  Στο τραπέζι και η επιστροφή στην λίρα.

1centCyprusΤρία είναι τα σενάρια -μεταξύ άλλων- που φαίνεται να συζητούνται σε πολιτικά γραφεία της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο σενάριο είναι ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες να δοθεί «γη και ύδωρ» στους Ρώσους, έπειτα από την ρήξη που προκάλεσε στις σχέσεις των δυο χωρών η αποδοχή της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα στις καταθέσεις. Το σενάριο αυτό, ωστόσο, έρχεται αντιμέτωπο με το πρόσωπο του πρόεδρου Αναστασιάδη και τις «χαμηλές» προοπτικές διαχείρισης μιας τέτοιας κατάστασης.

Ένα δεύτερο σενάριο σχετίζεται με την προοπτική εσωτερικού δανεισμού και επακόλουθη εξόφληση όταν και αν υπάρξουν κέρδη από το φυσικό αέριο.

Το τρίτο σενάριο, που βρίσκεται στο τραπέζι και σύμφωνα με κάποιους κερδίζει έδαφος, είναι η επιστροφή στη λίρα – πρόταση την οποία έκανε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι πληροφορίες που ήθελαν πολλά κυπριακά hedge funds να γνωρίζουν από την προηγούμενη εβδομάδα για το κούρεμα του Eurogroup – ακόμα και για τα συγκεκριμένα ποσοστά. Αρκετοί παρατήρησαν, τέλος, ότι μεγάλες ντόπιες οικογένειες επιχειρηματιών επέλεξαν τις τελευταίες μέρες να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές εκτός Κύπρου…

 

By